Обележена годишњица Другог српског устанка

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин поручио је на обележавању 201. годишњице Другог српског устанка у Такову да Срби знају да кад год нису били устаници били су прогнаници и да је Србија била поштована, успешна и цењена само када је сама одлучивала о себи.

Вулин је у Такову код Горњег Милановца предводио државну делегацију и церемонију обележавања годишњице Другог српског устанка и положио венац Владе Србије у Спомен-комплексу "Други српски устанак".

Вулин је истакао да је Србији данас потребно јединство, рад, стабилност, снага, уједињење и мир које ћемо, како је рекао, чувати дипломатијом, армијом и отварањем нових радних места, школа, болница... 

"Срби кад год нису били устаници, били су прогнаници. Знају Срби да кад год нису одлучивали сами о себи о њима се одлучивало лоше, мимо њих. Знају Срби да само слободан човек рађа слободног човека и да робље слободног човека никада није родило", рекао је Вулин.

Истакао је да је тако било пре 201 годину, пре 1.000 година и да ће тако бити и за 1.000 година.

Министар је рекао да ниједна генерација у историји Србије никада није желела да мења слободу за нешто друго.

"Зато ће Срби наставити да чувају своју државу, да је бране и да дају одговор у својој генерацији, у Милошевој и Карађорђевој одговор је била пушка и јатаган, у мојој и вашој ново радно место, школа, болница, знање, плач дечји. Свако одговора на питање које му је дато, у времену у којем му је дато", рекао је Вулин.

Србији су, поновио је, потребни стабилност, снага, уједињење и мир.

"Чуваћемо то и дипломатијом и армијом и децом и школом и болницом", истакао је министар.

Како је казао, Срби разумеју све, али не могу да разумеју да постоје народи и људи који се не боре за слободу нити да они буду тај народ који се не бори за слободу.

Он је рекао да је Србима најважнија слобода и да све остало не сматрају вредним људског трајања.

"Такви су Срби. Знају Срби да је велики Милош (Обреновић) као што знају да је велики и Карађорђе и знају да не би било велике мудрости Милошеве, да није било велике храбрости Карађорђеве. Такође знају да је Милош, пре него што је показао мудрост, показао своју храброст", рекао је Вулин истичући да се показало да су мудрост и храброст врлине које иду заједно.

Вулин је указао и да Срба нема ако нису слободни и да зато данас чувају своју земљу, воле је и поштују.

Срби и данас траже чврсту, снажну и уједињену државу, моћну армију, снажну дипломатију, исто као и пре два века и хоће да развијају своју земљу, навео је Вулин.

Обележавање 201. године од избијања Другог српског устанка организовао је Одбор Владе Србије за неговање традиције ослободилачких ратова у сарадњи са Министарством одбране и општином Горњи Милановац.

Председник општине Горњи Милановац Милисав Мирковић рекао је да је Други српски устанак један од најзначајњих догађаја новије историје и да је зато вазно да се данас ода почаст славним таковским устаницима и свима онима који су се борили за слободу.

Он је рекао да је на овим просторима почело стварање слободне и модерне Србије.
Мирковић је казао и да је зато важно да чувајући традицију и сећања на претке градимо темеље за будућност.

Церемонији у Такову присуствовали су и министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић, заменик начелника Генералштаба генерал потпуковник Јовица Драганић, представници моравичког округа.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 24. апр 2016, 00:34) - anonymous [нерегистровани]

Realna politika i lepi san

Nakon 200 godina srpski san je postao realni i pragmatični interes je da uđemo u EU sa srpskom državom u kojoj nema remetilačkih elemenata i nerešenog pitanja šta da se radi sa 2 miliona Albanaca koji žele da se spoje sa 4 miliona sunarodnika u Albaniji ?!?
Možda se posle i Srbija spoji sa Republikom Srpskom ?!? Suštinski, nije bitna veličina teritorije, nego kvalitet državne politike i nacionalne kulture, kojom se indirektno vlada i u susednim državama i na drugom kontinentu..