Дан Војске Србије

У знак сећања на почетак Другог српског устанка 23. априла 1815. године данас се обележава Дан Војске Србије. Иако војнички није значајан Други српски устанак означио је прекретницу у формирању модерне српске државе, а тиме и војске.

Договор који је после краћих сукоба постигао Милош Обреновић означио је почетак дуготрајне борбе за стварање српске државе, прво аутономне, а затим и независне.

Једна од првих институција која је настала у Србији после Другог српског устанка била је војска.

Зачеци формирања војних јединица сежу у период од 1830. до 1836. године, а први закон о војсци донет је 1838. године и звао се "Закон о устројству гарнизоног војинства".

Први официри школовани су у Русији, а војска је организована по узору на руску царску војску, а велики утицај имале су француска и немачка војна мисао.

Значајан успон војска је у Србији доживела у време Кнеза Михаила Обреновића, али се према мишљењима историчара највеће промене дешавају после рата са Турском 1876-1877. и Бугарском 1885. године.

После тих ратова, због жалби на неефикасност руског система командовања, као и на лошу обуку кренуле су опсежне војне реформе.

Усвојена је пруска, односно немачка војна тактика, а уведена је обимнија и учесталија војна обука и повећан број активних официра.

Историчари сматрају да је немачка тактика покретног ратовања са подстицењем иницијативе нижих официра и слободом маневрисања мањих јединица, била је пресудна у победама српске војске у балканским и Првом светском рату.

Приликом пробоја Солунског фронта на пример, српска пешадија је напредовала брже од француске коњице.

Настанком Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца 1. децембра 1918. године српска војске се утопила у нову, а официри српске војске чинили су значајну већину у официрском кору нове војске.

Занимљиво је да је југословенска краљевска војска у међуратном периоду у потпуности напустила тактику, командовање па и организацију српске војске.

Војска Србије поново је "настала" у мају 2006. године, када је Црна Гора после референдума иступила из Државне заједнице.

Иако је Дан војске најважнији војни празник у историји Србије с почетка 19. века, односно почетака Другог српског устанка, Војска Србије данас негује традицију и војску других држава чији је део била.

Неколико касарни и даље носи имена народних хероја и партизанских бораца из Другог светског рата, а многи званични дани јединица, установа, родова и војних служби везују се за период Краљевине Југославије, Народноослободилачке борбе 1941-1945. и Југословенску народну армију.

Сви дани војске

Наша војска је једна од ретких оружаних формација у Европи која је кроз историју често мењала свој најважнији празник.

У време Кнежевине и Краљевине Србије, као и Краљевине СХС и Југославије није обележаван дан војске.

Југословенска народна армија је од 1946. године свој празник обележавала у знак сећања на Прву пролетерску бригаду која је формирана 21. децембра 1941, а ступила у борбу 22. децембра 1941. године и била је прва организована партизанска војна формација.

Као празник је 1946. и 1947. године прослављан 21. децембар, а онда од 1948. године, померен на 22. децембар.

Случајно или не, то се догодило баш у години када је дошло до Резолуције Информбироа и сукоба Тита и Стаљина, Југославије и Совјетског савеза, а занимљиво је да је 21. децембар био и рођендан Јосифа Стаљина.

Дан ЈНА обележен је последњи пут 1991. године, јер је 1992. године настала нова формација Војска Југославије, која је добила и нови празник.

Дан Војске Југославије обележаван је 16. јуна у знак сећања на склапање војног споразума Кнежевине Србије и Кнежевине Црне Горе о заједничком рату против Турске 1876. године, после којег су обе земље добиле међународно признату независност.

Овај празник је обележаван до 2006. године, када је после референдума у Црној Гори престала да постоји Држава заједница Србије и Црне Горе.

За нови празник војска је узела почетак Првог српског устанка 15. фебруар, што се поклапа са Даном државности Србије и датум доношења првог устава у 19. веку.

Дан Војске Србије се прослављао 15. фебруара од 2007, а 2012. године је празник померен на 23. април, односно дан почетка Другог српског устанка.

За Дан Војске Србије деле се одликовања, награђују најбољи припадници војске и одржавају свечаности у јединицама и установама ВС.

Већ дуги низ година војска у градовима Србије обележава свој дан, а ове године свечаност ће бити организована 9. маја у Зрењанину и том приликом одржаће се дефиле војних јединица.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво