Бабић: Бавимо се корупцијом у просвети

Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић за РТС каже да издавачи налазе креативне начине да не поштују обавезе и да дају поклоне школама или било ком члану особља као подстицај да изаберу уџбенике тог издавача.

Гостујући у Дневнику РТС-а Татјана Бабић је истакла да се Агенција за борбу против корупције бави темом корупције у просвети, посебно поступцима избора уџбеника и да су дали препоруке за отклањање ризика.

"Показало се да се и јасна забрана игнорише, и оно што примећујемо је да налазе креативне начине да не поштују те обавезе. Нови закон о уџбеницима донет је у циљу да се повећа доступност. Уџбеници су скупљи и све лошијег квалитета. Свима је познато колико кошта један комплет уџбеника, а проблем је и да често деца неке од уџбенике не отворе", каже Бабићева.

Агенција је заказала састанак сви надлежних државних органа како би размотрили слабе тачке и на који начин довести да се закон примењује.

"Сигурно да има одредаба које могу да се унапреде, нису јасни критеријуми у поступуку избора уџбеника. Оно што је проблем јесте да се макар те одередбе да примењују", додаје Бабићева.

Оно што је закључено, како каже, јесте да је потребно формирати групу која ће анализирати слабе тачке и предложити решење које ће бити применљиво у Србији.

"У каснијим фазама биће укључена полиција и тужилаштво ако буде потребно, али то ће се радити тек кад се уради анализа закона", истиче Бабићева.

Додаје да применом закона држава треба да покаже да се непоштовање закона не исплати, и то је циљ рада радне групе, да се пронађе решење за примену закона.

"Ово је проблем који захтева синхронизован рад свих надлежних органа. Мислимо да је први састанак био изузетно конструктиван, постоји ентузијазам, разумевање, а агенција ће да координира рад других државних органа да би се што пре дошло до решења", додаје Бабићева.

Такође, како истиче, један од проблема је и рођачко запошљавање.

"Агенција предузима све што може, када поступак доведемо до краја, школски одбори одбијају да поступају по нашим препорукама, а нису ни обавезни и то је велики проблем", каже Бабићева.

Треба имати јасније критеријуме, прописати да су обавезни конкурси, јер се често запошљавају и ван конкурса, а то је само један од проблема", закључује Бабићева.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара