Беогрaдски и крфски ђаци отворили шкрињу сећања

Поводом стогодишнице искрцавања српске војске на Крф, београдска Филолошка гимназија и крфски лицеј "Кастелани Месис" одржали су свечану академију под називом "Стојте галије царске".

Беогрдаски и крфски ђаци отворили су шкрињу сећања и подсетили нас на повлачење прогнаних цивила и српске војске којима је пружена помоћ на Крфу и Виду, у Италији, северној Африци.

"Кроз академију ћемо покушати да сазнамо шта је то што нас везује и са њима и са осталим народима око нас", каже Катарина Лазић из Филолошке гиманзије у Београду.

"Ово је веома важно за нас да упознамо једну пријатељску земљу о чијој историји већ знамо",  рекла је Артемис Анагносу, ученица Лицеја са Крфа.

Заједничке успомене два народа евоциране су на српсом и грчком језику.

"Циљ нам је да заједништво наше деце на неки начин евоцира заједништво наша два народа који су вековима били упућени једни на друге", рекао је Душко Бабић, директор Филолошке гимназије у Београду.

Директор Лицеја "Кастелани Месис" каже да будући да пријатељска осећања већ постоје, "ови наши сусрети са Филолошком гиманзијом значе да ће постати још чвршћа".

И оно о чему се мало зна. На Крфу је, у тешким ратним и избегличким условима, штампан и буквар Стеве Чутурила у сто хиљада примерака.

Захваљујући Министарству просвете, одштамани су и бесплатно дељени ученицима и неписменим војницима на фронту, а одређен број примерака стигао је у Париз, Солун и на Корзику, у просветна одељења и у школе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво