Стање и перспективе женског предузетништва

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић изјавила је да од укупног броја предузетника 30 одсто чине жене, а да је план да у наредних пет година тај број достигне и 40 одсто. Министар привреде Жељко Сертић је најавио да ће 20. априла почети програм финансирања почетног бизниса.

Зорана Михајловић је на регионалној конференцији о женском предузетништву Србије и Републике Српске рекла да у Србији им 51,6 одсто жена, али да су за 20 одсто мање запослене од мушкараца и за једну трећину мање плаћене.

"Жене у Србији у предузетништво крећу из нужде, а циљ је да посао покрену зато што то желе и зато што су се за то школовале", рекла је она.

Према њеним речима, у Србији је стереотип да жене предузетнице немају породицу, јер подаци показују да је 90 одсто њих удато.

Михајловић је подсетила да је Влада Србије 2016. годину прогласила годином предузетништва и да је за подстицаје издвојила 16,5 милијарди динара од чега је једна трећина намењена женском предузетништву.

Она је навела и да је Влада Србије са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) договорила износ од 20 милиона евра за пројекте женског предузетништва.

Потпредседница Владе позвала је жене да конкуришу за пројекте за почетак бизниса, али и за унапређење пословања.

Како је додала, уколико се женско предузетништво буде интензивно развијало у наредних пет година, то би могло да утиче на повећање привредног раста за неколико одсто.

На скупу су учествовале предузетнице, представници 60 страних и домаћих компанија, влада Србије и Републике Српске, Народне банке Србије, удружења привредника, међународних организација, стручњака и невладиног сектора.

Предузетница Љиљана Караклајић каже да је препознала тренутак и, после две деценије рада, место директора у Пошти заменила приватним бизнисом. Једну фирму је продала, а друга, коју је основала пре осам година, бави се курирском службом и има готово 700 запослених.

У посао, напомиње, увек мора да се улаже, прошле године инвестирала је милион и 600 хиљада евра.

"Хвала Богу да сам дошла у ситуацију да диктирам камате али на почектку није било кредита с каматом испод 15 одсто и обезбеђењем 100 одсто. То је оно што сваку од вас чека", каже Карклајићева.

Програм финасирања почетног бизниса почеће 20. априла

Министар привреде Жељко Сертић је најавио да ће 20. априла почети програм финансирања почетног бизниса (старт ап) и подршке предузетницима који су тек основали фирму, односно раде мање од две године.

"Кроз различите програме које покрећемо у 2016. која је Година прдузетништва, желимо да оснажимо сваког ко жели да направи корак у свом послу, да буде креативан и да покаже своје способности", рекао је Сертић на отварању регионалне конференције о женском предузетништву.

Он је казао да подршка која је намењена предузетницима неће бити само финансијска, већ ће се добијати помоћ и за припрему докумената, пословних планова и за обуку.

"Као никада до сада Влада Србије је окренута економији. Помозите нам, јер само заједничким радом можемо бити светла тачка у региону који заслужује све похавле", рекао је Сертић.

Подсетио је да је у Години предузетништва Влада определила помоћ више од 16 милијарди динара од којих је огроман део за женско предузетништво које је по његовој оцени веома важно и заслужује велику подршку.

Директорка сектора за управљање пројектима Развојне агенције Србије Маја Пејчић је казала да је ове године више од милион евра бесповратне помоћи намењено женама предузетницама.

Навела је да постоје програми за почетак послова, за шта је опредељено више од 100 милиона динара, а директна подршка незапосленима ће бити од 300.000 до милион динара, односно 50 одсто вредности пројекта за који се тражи помоћ.

"То је пакет програма који ће пратити тренинзи јер је то основа да би се једна идеја спровела у дело", казала је Маја Пејчић и додала да су процене да ће на бази тих програма бити основано најмање 150 фирми чији ће оснивачи бити жене.

Како је навела, у овој години планирана је и директна подршка малим и средњим предузећима за увођење сертификата стандарда и коришћења знакова производа, за шта је опредељено 70 милиона динара.

Појединачна подршка у том програму је од 50.000 до 300.000 динара, 50 одсто вредности пројекта.

Удовички: Више од 50 одсто жена економски неактивно

Више од 50 одсто жена у Србији је економски неактивно, изјавила је потпредседница владе и министарка за државну управу и локалну самоуправу  Кори Удовички и позвала их да искористе ресурсе које већ имају и постану предузетнице.  

Удовички је рекла да је апсурдно то што су жене, у ствари, увек економски активне, чак и када нису запослене, пошто и као домаћице економски доприносе друштву, али им се та активност не признаје.

Она је, на регионалној конференцији о женском предузетништву Србије и Републике Српске, нагласила да жене могу уз веома мало средстава, малтене у кухињи, да започну свој посао, на пример са колачима или здравом храном, који може врло брзо да се развије и ти призводи да се извозе по целом свету.  

"Евидентан је недостатак самопоуздања за почетак бизниса и веoма је важно да жене имају подршка за започињање посла", истакла је Удовички. 

Мала и средња предузећа, као и предузетници, имају све већ значај у глобалној економији, истакла је министарка  поручујући да и наша држава треба са њима да успостави партнерски однос. 

Удовички је, такође, рекла да жене треба да имају већу улогу у развоју предузетништва у Србији. 

Она је додала да се светска економска криза од 2008. година још није до краја истрошила и да поред улоге глобалних компанија у привредном опоравку све већи значај имају и мала и средња предузећа. 

"Нема више разлике у привреди на мала и велика предузећа односно да су мала предузећа аутоматски осуђена на само на преживљавање. Мала предузећа могу очас посла да постану велика. 

Мартиновић: Уз субвенције жене основале 1.680 предузећа 2015. године

Директор Националне службе Србије за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је да је прошле године уз субвенције те службе основано 3.800 предузећа, од чега су 1.680 основале жене.

"То значи да су 45 одсто новооснованих фирми власнице жене које су добиле подршку за покретање бизниса", рекао је Мартиновић.

Он је рекао да је прошле године 12.000 људи обучено за самозапошљавање и покретање посла, од чега је 45 одсто жена, а да је у другим програмима НСЗ учешће жена око 50 одсто.

"Настојаћемо да се што већи број жена укључи у програме НСЗ", рекао је Мартиновић.

Помоћница српског министра за рад Љиљана Џувер је оценила да положај жена на тржишту рада није повољан, али да се види побољшање у последње две године.

У овој години, како је навела, планирани су подстицаји за запошљавање жена из осетљивих категорија, као и за развој предузетништва.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво