Полемика новосадске власти и новинарских удружења о конкурсима за финансирање медија

Оптужујући новинарска удружења да врше притисак на рад комисије, новосадске власти истичу да је процедура за суфинансирање медија спроведена по закону. Удружења оцењују тврдње локалне власти као нетачне и бесмислене и напомињу да се не зна ни када се комисија састаје, ни шта одлучује, ни ко је поднео предлоге пројеката, ни шта су теме пројеката.

Град Нови Сад саопштио да је комплетна процедура на јавном конкурсу за суфинансирање пројеката у области јавног информисања спроведена сагласно Закону о медијима и Правилнику о суфинансирању пројеката, а да се коментари новинарских удружења се могу протумачити као притисак на Град и рад комисије.

У саопштењу се наводи да је неколико новинарских удружења нетачно навело да Град Нови Сад нетранспарентно опредељује средства на јавном конкурсу за суфинансирање пројеката у области јавног информисања.

У саопштењу се истиче да је, Град Нови Сад је и ове, као и прошле године, комплетан поступак формирања Комисија за спровођење поступка јавног конкурса за суфинансирање пројеката средствима из буџета у области јавног информисања урадио сагласно Правилнику о суфинансирању пројеката за остваривање Јавног интереса у области јавног информисања.

Као што је Законом о јавном информисању и медијима и поменутим правилником предвиђено, расписивање јавног конкурса је уједно и позив новинарским и медијским удружењима да предложе чланове конкурсне комисије, као и медијским стручњацима заинтересованим за учешће у раду комисије, наводи се у саопштењу.

Град је подсетио да је осам независних медијских удружења предложило десет кандидата за чланове комисије.

Град Нови Сад је именовао три члана комисије из три различита независна новинарска удружења и то: Раб Србија - Ференца Бечека, Асоцијација електронских медија Војводине - Ненада Радомировића и Друштво новинара Војводине - Милада Поповић.

У доношењу одлуке о избору чланова комисије водило се рачуна о заступњености стручњака из свих области медијског деловања.

Градске власти наводе да је, сагласно поменутом правилнику именовао
још два члана комисије, јер је на конкурс пристигло више од 50 пројеката.

Са друге стране, новинарска и медијска удружења одговорају да су изненађена "политикантским одговором Града Новог Сада" на њихове тврдње да та локална самоуправа крши медијске законе, нетранспарентно додељује новац за медије и "извргава руглу реформу медијског сектора".

Удружења су оценила да Град Нови Сад није одговорио ни на једно питање из саопштења, ни на јасну аргументацију коју су удружења изнела, али да их је зато оптужио да притискају рад комисије, "што је нетачно и бесмислено".

"Нико од нас, наиме, не зна ни када се ова комисија састаје, ни шта одлучује, ни ко је поднео предлоге пројеката, ни шта су теме пројеката. Бесмислена је ова оптужба и због чињенице да нико од удружења потписница саопштења није поднео предлог пројекта у Новом Саду, али се питамо да ли су то можда учинили представници организација чији су кандидати изабрани у комисију", пише у саопштењу новинарских и медијских удружења.

Како се наводи, једини притисак који је по среди је да се процес конкурсне доделе новца за медије спроведе по закону, да буде транспарентан и да се штити јавни интерес у сфери информисања, те да је због тога важна стручност и независност чланова комисије који оцењују предлоге пројеката.

"Уместо да се политичким триковима скреће пажња јавности са главног проблема, а то је противзаконито деловање и трошење новца пореских обвезника на нетранспарентан начин, било би добро да Град Нови Сад одговори на неколико питања", поручили су из удружења, а међу тим питањима је и зашто су за чланове стручне комисије изабрани и представници удружења чије је деловање углавном непознато јавности, а о њиховом "активизму" сведочи и податак да немају ни интернет сајт.

Запитали су и зашто о избору чланова комисије није обавештена јавност, да ли је тачно да се састанци комисије одржавају у тајности, да ли ће Град Нови Сад омогућити присуство организацијама цивилног друштва да надгледају процес, да ли ће бити објављено који су пројекти подржани прошле године, који је њихов садржај и да ли су спроведени.

Удружења су затражила и одговор на питање како је избегнут сукоб интереса у раду комисије, пошто су поједине организације добијале новац по више основа, а били су заступљени у "стручној комисији", да ли је тачно да је комисија прошле године доделила средства продукцији која је у власништву једног од чланова, као и да ли су сви предлагачи чланова комисије имали законско право да то и буду.

"Док не добијемо одговоре на ова питања, сматраћемо Градску управу Новог Сада недовољно озбиљном да настављамо расправу у јавности", пише у саопштењу и додаје да кршењем закона велики градови у Србији обесмишљавају медијске реформе, па су позвали Министарство културе и информисања и Министарство државе управе и локалне самоуправе да реагују.

Саопштење су потписали Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине, Асоцијација независних електронских медија и Асоцијација локалних независних медија "Local Press".

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво