Премијера филма "Срби на Крфу – 100 година од Албанске голготе"

У Дому гарде на Топчидеру приказан документарни филм РТС-а о једном од највећих страдања у историји српског народа "Срби на Крфу – 100 година од Албанске голготе". Филм је реализован уз подршку Министарства за рад, Министарства одбране, амбасада Велике Британије и Француске. Филм ће на РТС-у бити приказан 18. априла, када се и званично обележава Дан Албанске голготе.

Аутор филма Слађана Зарић прати повлачење српске војске 1915. и 1916. преко Албаније до грчког острва Крф, њен опоравак и припреме за ослобађање Србије у Првом светском рату.

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјанла питања Александар Вулин истакао је да то није прича о делићу кратке историје, већ о једном народу, који се пред недаћама није мењао. 

Министар је рекао да прича о Србима на Крфу, њиховој храбрости, верности, држању заклетве пре тачно 100 година није само прича о томе, "већ о једном народу, који пише и чита на свом језику већ више од 1.000 година, о народу, који, где год да се нађе, остави иза себе сећање и трајање вредно помена, вредно понављања".

"Загледајте се у очи оних који ће данас проћи филмском траком, реците да ли препознајете у њима ратнике пре њих, да ли ћете видети имена оних који су гинули у Косовском боју, у Маричкој бици, да ли ћете препознати Карађорђеве и Милошеве устанике, загледајте се добро у њих, сигурно ћете видети Миланову војску из 1876. и 1878. године", рекао је Вулин.

 

Како је нагласио, у "нестварној озбиљности деце која су их пратила, у њиховим очима ће се препознати слутња Јасеновца, Јадовна и Голубњаче".

"Немојте да мислите да је ово залеђени део српске историје, на једном острву, ово је прича о једном народу, који се пред недаћама није мењао, који је водио ратове које није ни тражио ни желео, које није могао да избегне, народу који је са собом где год био, у рату и миру, увек носио своје име, сетно окретао главу тамо где су његове мале, крај друма сазидане, ниске на четири воде, кућице окречене у бело", рекао је министар.

Нагласио је да српски народ никада већем од себе није допустио да одлучује уместо њега, нити је мањем народу допустио да се плаши његове величине, те да су Срби народ који је могао да разуме све, осим да буде неслободан.

"Немојте да мислите да је ово само прича о Крфу, о једној сјајној и херојској генерацији, јер таквих генерација било је увек када год је било потребе за тим", рекао је Вулин и истакао да није до сада у историји српског народа било баш ниједне генерације која се није одазвала позиву мајке земље, "није било и неће је бити, јер зато Срби постоје".

Уредник културно-уметничког програма РТС-а Небојша Брадић рекао је да је РТС у претходном периоду урадио велики број емисија из области Првог светског рата и нагласио да су се том темом бавили креативно, аналитички и веома посвећено.

"Овај филм је по нечему посебан, бави се трагичним данима, када је ужас, очај и вечно херојство обележило трагичну епопеју српског народа", рекао је Брадић. 

Подсећајући на ту велику голготу српског народа и допринос Србије савезничкој победи у Првом светском рату, државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић истакао је да је од последица глади хладноће и болести, тада изгубљено 240 хиљада живота, а преживали су нашли спас на грчком острву Крф.

"То јунаштво положену у част отаџбине за слободу Србије, које је своје победе дала за бољу Европу, чему и данас искрено тежимо, опомена је и подстицај потомцима да чувају оно што имају. Да чувају Србију и да стварањем и поштењем граде бољу будућност и вредну заоставштину за будуће нараштаје. Наша војска, модерна Војска Србије, чини то на најбољи могући начин, чувајући нашу безбедност, доприносећи миру у свету, и стајући прва уз свој народ када је најтеже", поручио је државни секретар Нерић. 

Филмска прича, поткрепљена је документима и архивским фотографијама савезничких армија које до сада нису виђене, а чињеницама и емоцијом дочарава једно јуначко време страдања и васкрса српске војске.

Филму, који кроз хронологију догађаја бележи једно од највећих страдања српске војске и народа - Албанску голготу, присуствовали су и министар одбране Зоран Ђорђевић, изасланик председника Републике, представници Народне скупштине, Српске православне цркве.

Документарни филм "Срби на Крфу - Сто година од Албанске голготе" реализован је у копродукцији Радио-телевизије Србије (РТС), Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарства одбране.

Ауторка филма је Слађана Зарић, редитељка Ивана Стивенс, директор фотографије Петар Вујанић, а продуценткиња филма је Снежана Родић Синђелић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво