Oтворeн здравствени информациони систем у Нишу

У Дому здравља у Нишу отворен je интегрисани здравствени информациони систем "Мој доктор", а министар здравља Златибор Лончар каже да ће тај систем омогућити пацијентима да брзо закажу преглед код изабраног лекара и након тога, у кратком року, добију термине за преглед код лекара специјалиста.

Златибор Лончар је објаснио да се систем убрзао и да је процедура поједностављена, јер се пацијент не враћа код изабраног лекара када му он закаже код специјалисте, већ по потреби иде даље на прегледе.

"Ви позовете кол центар, заказујете преглед, добијате свој термин и идете код свог изабраног лекара. Он вас прегледа и заказује вам код лекара специјалисте, а када одете код специјалисте он вас прегледа у заказно време и заказује вам даље дијагностичке процедуре", описао је Лончар како систем функционише.

Дом здравља у Нишу један је од највећих у Србији и у њему је запослено око 1.000 медицинских радника.

У кол центру, који већ неколико дана ради, стално ће дежурати 12 запослених који заказују прегледе.

"Водили смо рачуна и о пацијентима који долазе сваки дан код лекара и за њих смо оставили по два сата од радног времена сваког лекара и они ће у то време моћи да дођу на преглед. Новим информационим системом добили смо увид у то колико раде лекари, колико раде домови здравља, колико се троши материјала и новца. Онда можемо да испланирамо где имамо вишка, где да преусмеримо, где да помогнемо", нагласио је Лончар.

Према плану Министарства здравља, такав информациони систем биће до краја године уведен у свим домовима здравља.

"Почетне процене биле су да за овај систем на нивоу државе треба шест до седам милиона евра, међутим, он је урађен за три милиона евра. Мало дуже је трајала та тендерска набавка, али ово је оно што смо морали да урадимо како бисмо напредовали и како би се препознали у европском и светском здравственом систему", рекао је министар здравља.

Током неколико дана пробног рада у нишком кол центру заказано је 150.000 прегледа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво