Преминула Лола Новаковић

Позната југословенска и српска певачица Зорана Лола Новаковић преминула је у 81. години живота.

Лола Новаковић рођена је 25. априла 1935. године у Београду. Изузетно популарна била је током шездесетих и седамдесетих година 20. века.

Њена изузетна, убедљива, емотивна интерпретација, баршунаст глас, незаборавни сјај у очима освајали су публику широм Југославије, али и Европе, Блиског истока, Јапана. 

Као представница Југославије, 1962. године је са композицијом "Не пали светла у сумрак" освојила 4. место на такмичењу за "Песму Евровизије".

Лола је званично почела своју каријеру 1957. када је примљена у Радио Београд као стална вокална солисткиња и исте године је са запаженим успехом бранила државне боје на сајму у Лајпцигу. Тада је снимила прву плочу за дискографску кућу ДЕКА са песмама "Алиса у земљи чуда" и кубанским хитом "Бабалу" на шпанском језику.

Име Лоле Новаковић почиње да се појављује на првим страницама београдских листова који бележе њене успехе у Базелу, Берлину, Дрездену, Прагу, Варшави, а 1958. је отишла у Либан, где је, непланирано, остала годину и по дана.

По повратку са светске турнеје, у Београду одржава први солистички концерт у Дому синдиката, за који су улазнице биле распродате за два непуна часа.

На Загребачком фестивалу јануара 1962. Новаковић је отпевала "Ти ниси дошао". Пред публиком и ТВ камерама, савладана емоцијама, у сред песме се расплакала што је публику толико импресионирало да је добила аплауз који је трајао 10 минута и забележен је као најдужи аплауз на домаћој сцени.

Године 1963. отишла је на шестомесечну турнеју по Јапану и у пратњи оркестра Мантованија наступала је по свим јапанским градовима и у многобројним телевизијским емисијама. 

Побеђивала је на многим фестивалима у земљи, региону али и европским земљама. На међународном фестивалу "Рома цанта", у Риму 1964. у јакој конкуренцији 14 певача, Лола надмоћно побеђује песмом "Улица четири фонтане" и ту победу је сматрала својом најдражом у каријери.

Лола је била први домаћи естрадни уметник који је гостовао у Русији 1960. године.

Учествовала је у дечјој телевизијској емисији "На слово, на слово", као и у снимању филма "Шеки снима, пази се", који није забележио неки посебан успех.

Удајом за естрадног уметника Драгана Антића, што јој је био други брак, Лола годинама бива мета домаће жуте штампе.

Уморна од новинарских измишљања, који су је прогласили тајним агентом ЦИА, а затим објавили да је Лола у руском затвору, она се средином седамдесетих повукла са сцене, али је за многе остала "Прва дама домаће забавне музике", "Балканска дива", "Краљица евергрина", "Уметница над уметницима".

Од 2000. године, Лола је била стална чланица Позоришта на Теразијама, у емисијама Радета Марјановића "Добра стара времена" чије представе гостују по градовима Србије, Републике Српске, као и у иностранству.

По разним радијским и телевизијским студијима постоји око 500 тонских записа Лолиних песама које су изашле на око педесет албума.

Хитови попут "Марике", "Врати се", "Неко чека на мене", "Љуби ме", "Воли ме сад", "После мене", "После тебе", "Река суза", "Дуга топла ноћ", "Мисли на мене", "Бели багрем опет цвета", "Тише, тише", "Београде, љубави моја", "Засвирајте виолине" и данас многе асоцира на време пуно оптимизма, нежности, емоција. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво