Десета олимпијада младих математичара у Београду

Српска математичка олимпијада за ученике средњих школа одржава се данас и сутра у Математичкој гимназији у Београду. Такмичење је важно и због тога што се на њему одређује шесточлани тим који ће Србију представљати на међународним такмичењима.

На јубиларној, десетој, Српској математичкој олимпијади учествоваће тридесет троје средњошколаца из Србије. Задатке ће радити по правилима међународне олимпијаде. Фаворити кажу да нису оптерећени оним што се од њих чекује.

"Припремам се са задацима са претходних такмичења, а такмичење изгледа тако што ћемо сваког дана имати по три задатка и то је то", каже Иван Пешић, ученик првог разреда Математичке гимназије.

Огњен Тошић који је трећи разред Математичке гиманзије, каже да је велики успех квалификовати се за олимпијаду.

"Надам се да ћу да прођем на Олимпијаду даље.  Тешко је рећи да ли постоје посебне припреме, јер за овакво такмичење се припрема цео живот. Од кад смо почели да радимо математику припремамо се за оваква такмичења", каже Огњен.

Од како је у Математичкој гимназији могуће завршити седми и осми разред основне школе, такмиче се и њени осмаци. Најбољи међу њима био је Теодор фон Бург. Прошлогодишња победница, а сада студенткиња Кембриџа, Маријана каже да, уколико желите да победите, нема места треми.

"Нисам ни очекивала то прво место, спремала сам се наравно, али имам осећај да сам најбоље урадила такмичење кад сам била опуштена. И такмичења су пре свега једно интересантно искуство, да упознамо људе из других земаља, да обиђемео свет", прича Маријана Вујадиновић.

Већ неколико година Министарство омладине и спорта стипендира најбоље такмичаре. А до сада су победници домаћег такмичења, донели педесет медаља само са математиких међународних олимпијада.

"Ове година нам долази група ученика из Москве, као нека репрезентација града Москве, Они воле да дођу на српске оломпијаде, учествују ван конкуренције. То је њима као тренинг да би они између себе видели кога ће да одаберу за руску репрезентацију за ту олимпијаду", указује директор Математичке гимназије Срђан Огњановић.

Ко ће нас представљати на Балканијади и Међународној олимпијади у Хонг Конгу, знаће се следећег четвртка. До тада да се подсетимо на наше најбоље математичаре - најпре Теодора фон Бурга који је освојио шест медаља и ушао у кућу славних, Луку Милићевића, Младена Радојевића и Душана Ђукића који данас саставља задатке за међународна такмичења.

Организатор такмичења је Друштво математичара Србије, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво