Хочевар предводио мису на Велику суботу

Католички верници који славе Ускрс данас обележавају Велику суботу, а тим поводом београдски надбискуп Станислав Хочевар предводио је мису у цркви Криста Краља у Београду.

Хочевар је у Ускршњој посланици поручио да Васкрс пита све "очеве" Балкана зашто се и даље више радују томе да су им деца посвађана, изгубљена и мртва, него да се радују на заједничкој "гозби разумевања".

Честитајући празник, Хочевар је у посланици рекао и да Васкрс пита све очеве породица, заједница, народа, држава, Европе, као и осталих континената и света да ли брину, попут Оца, за све немоћне, изгубљене, залутале.

"Васкрс куца на врата срца свим очевима, свим одговорним особама у црквеним и друштвеним заједницама. Васкрс свима нама одговорнима испитује савест - Јеси ли и ти тако богат у милосрђу, да у 'мртвима' и 'изгубљенима' будиш жељу за повратком у живот, у одговорност?", поручио је Хочевар.

Београдски надбискуп ће сутра, на Ускрс, служити мису у цркви светих Ћирила и Метода.

Ускрс или Васкрс је највећи хришћански празник којим се прославља Исусов повратак у живот - васкрсење. По хришћанском веровању, то се десило трећег дана после његове смрти, укључујући и дан смрти, односно прве недеље после Великог петка.

Најважнији хришћански празник спада у ред "покретних" светковина, а то значи да се не прославља увек истог датума, већ је само исти дан - недеља.

Ове године Римокатолици обележавају Ускрс 27. марта, а православци, 1. маја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво