Ускоро беспилотни хеликоптери домаће производње

Министарство унутрашњих послова Србије добило је десет борбених возила и чамаца специјалне намене, а примопредаји је присуствовао и премијер Србије Александар Вучић.

Премијер је честитао наменској индустрији и предузећу Југоимпорт СДПР који је модернизовао и опремио борбена оклопна возила и чамац и поручио да ће тај чамац српске производње моћи да буде конкурентан на тржишту и допринети развоју српске економије.

Вучић је такође најавио пре краја године прве беспилотне хеликоптере српске производње са 750 килограма носивости наоружања.

Премијера су на Ушћу у Београду припадници полиције упознали са могућностима борбених оклопних возила, која су већ била у саставу министарства, али су у фабрици за производњу сложених борбених система у Великој Плани сада ремонтована и унапређена.

Вучић је после тога, са командног брода Речне флотиле Војске Србије "Козара" посматрао презентацију техничких могућности борбеног чамца, а затим у учествовао у његовој вожњи.

У обраћању новинарима Вучић је истакао да, када чамац буде ушао у серијску производњу, може да буде веома конкурентан.

"Американци су развили, да их тако назовем, мале топовњаче, али верујем да наша цена може да буде неупоредиво боља него њихова. Они их праве, не много већим, али три пута скупљим и то без наоружања, мислим да можемо да будемо веома конкурентни и направимо добар посао са српску економију", рекао је Вучић.

"Посао Србије је да водимо рачуна о стабилности у региону и да се припремамо за све терористичке претње", истакао је Вучић.

Рекао је да је све то у производњи вредело минимално 2,5 милиона евра.

"Од потпуно расходованих крнтија смо направили величанствена возила", рекао је премијер и показујући на један од чамаца додао да неки кажу да је топ на њему нешто мало већи и да га је потребно смањити за неколико милиметара.

Премијер је рекао и да што се производње у војној индустрији тиче, Србија веома добро напредује, те додао да ће наредне 2017. године бити произведен беспилотни хеликоптер.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је данас полиција неупоредиво спремнија да се суочи са свим изазовима тероризма и екстремизма, као и да заштити становништво од свих претњи.

Говорећи о средствима из којих су набављена возила министар је објаснио да то нису нова возила, већ да је реч о 26 борбених оклопних возила и вишенаменског чамца који су припадали полицији, а која су сада модернизована и унапређена.

Стефановић је додао да су припадници Жандармерије имали прилику да их тестирају у Копненој зони безбедности и да изнесу конкретне примедбе у њиховом функционисању.

"Све смо урадили у договору са Владом Србије, која је издвојила новац. Урадила их је домаћа индустрија у складу са законом и велику захвалност дугујемо Југоимпорт СДПР-у који је у рекордном року модернизовао и опремио наша оруђа", рекао је Стефановић.

Са Вучићем су презентацији возила испред војног брода "Козара" на Ушћу присуствовали и министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, као и председник Републике Српске Милорад Додик.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво