Вакцина потив ХПВ вируса у домовима здравља

Вакцина против хуманог папилома вируса (ХПВ) доступна је од у свим општинама у Србији у којима је забележена висока стопа обољевања од карцинома грлића материце, саопштио је Институт за јавно здравље Србије "Милан Јовановић - Батут".

Вакцина против ХПВ вируса доступна је у београдским домовима здравља Нови Београд, Палилула, Вождовац и Савски венац, као и у домовима здравља Крагујевац, Кикинда и Пожаревац.

Хумани папилома вирус је одговоран за готово све случајеве рака грлића материце, а према подацима Регистра за рак, Института Батут сваке године се у просеку региструју 1.244 новооболеле жене од рака грлића материце.

Сваке године у просеку 482 жене од карцинома грлића материце, а на основу процена Међународне агенције за истраживање рака (IARC) и Европске мреже регистара за рак (ENCR), Србија се и даље налази у групи европских земаља са највишим стопама оболевања и умирања од рака грлића материце.

Хумани папилома вирус је такође одговоран за више од 90 одсто случајева рака завршног дела дебелог црева, 71 одсто случајева рака гениталних органа код оба пола и за 72 одсто случајева рака усне дупље и ждрела.

Вакцина против хуманог папилома вируса доступна је у окрузима и општинама у Србији које су имале висок одзив на организовани скрининг на рак грлића материце и у окрузима у којима је забележена висока стопа обољевања од болести изазваних хуманим папилома вирусом.

У складу са Законом о заштити становништва од заразних болести препоручена је имунизација против обољења изазваних ХПВ за децу оба пола узраста од 9 до 13 година, а могу је примити и адолесценти старијег узраста.

Имунизацију ће реализовати изабрани лекари у домовима здравља који спроводе примарну здравствену заштиту школске деце.

Имунизација против хуманог папилома вируса се препоручује као рутинска у оквиру националног програма имунизације у земљама у којима је превенција рака грлића материце јавноздравствени приоритет.

Организовани програми вакцинације против хуманог папилома вируса спроводе се од 2008. године у 19 земаља Европске уније, док је у преосталим земљама чланицама тај поступак у току.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво