Прича о Сањи Миленковић - најмлађој жртви бомбардовања Варваринског моста

У недељу 30. маја на пијачни дан и празник Свете Тројице у Варварину, НАТО пројектили срушили су мост преко Велике Мораве. Убијено је 10 особа, а 17 је тешко повређено. Међу погинулима је била и шеснасетогодишња Сања Милековић, ученица првог разреда Математичке гимназије у Београду.

Сања је била најмлађа жртва на Варваринском мосту, која је погинула са непуних 16 година. Била је ученица првог разреда Математичке гимназије у Београду. Када је почело НАТО бомбардовање родитељи су је већ другог дана довели кући, у Варварин, да буде са њима и ту сачека престанак НАТО агресије.

Нажалост, Сања није дочекала престанак бомбардовања и наставак свог школовања.

"Тог 30. маја, била је недеља, празник Света Тројица и пијачни дан у Варварину, она је одлучила да са својим другарицама мало прошета. Дошле су и до цркве у Варварину где су биле на обреду, па су затим одлучиле да у 13 часова крену кући преко моста. Нико у Варварину није очекивао да ће НАТО-агресори и пилоти, који су очигледно хтели да убију а не само да сруше мост, ракетирати мост у 13 часова", прича њен отац Зоран Миленковић.

Сања и њене другарице налазиле су се на средини моста када су погинуле.

Према речима Сањиног оца, после првог ракетирања људи су дошли да помогну, међутим НАТО је у року од пет минута са два пројектила поново гађао мост.

"Тада је настрадала и Сања, а њене две другарице су тешко повређене. Људи који су дошли са помогну на обалама су измасакрирани од гелера", присећа се Зоран Миленковић.

После тога су породице страдалих, међу којима је био и Миленковић, поднеле тужбу пред међународим судовима.

"Ми смо то дуговали жртвама на Варваринском мосту и захвални смо немачким адвокатима и грађанима који су дошли у Варварин и тражили од нас да тужимо Немачку државу зато што су сматрали да је то злочин. Наравно, нисмо могли да поднесемо кривичну пријаву јер нисмо имали подршку наше државе него смо тужбу против Немачке поднели као група оштећених грађана чији су најближи погинули, рањени", каже Миленковић.

Признаје да нису ни очекивали да ће Немачка, чији су авиони бомбардовали мост, признати свој злочин и одговорност.

"Ипак смо успели да се сазна истина о том догађају у току НАТО агресије и о свим другим догађајима где су били злочини НАТО пакта", истичe на крају Зоран Миленковић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво