Страх од тероризма мења туристичке дестинације

Тероризам је успео ако се погледа крвна слика туризма у Европи и Африци. После напада у Бриселу Велика Британија је упозорила грађане да не иду у Белгију. Многим нашим суграђанима упозорење власти није потребно.

Грађани већ неко време избегавају Египат, Мароко и Тунис. После терористичких напада у Анкари и Истанбулу не занимају их много ни аранжмани у Турској. У Грчкој су избеглице па и то некоме може да смета. Напади у Бриселу и пре тога у Паризу показују да ни континентална Европа није безбедна.

"Вероватно ће профитирати локалне економије, локалне туристичке организације, локални туристички фактори. Ми то очекујемо да се деси и у Србији морам то да кажем, ма колико да није добар разлог и леп разлог", каже Александар Сеничић из Јуте.

Војно-безбедносни стручњак Александар Радић сматра да више нема безбедности."То је роба која се више не продаје у Европи и Медитеранском базену. И сада, где год да путујете морате да процените да је ниво ризика много већи него било кад у прошлости", истиче Радић.

Тога су свесни и грађани. Кажу да да би добро размислили да ли би уопште путовали, уколико би се догодио тероростички напад у тим земљама.

Сан о слободном свету је сада кошмар тероризма, а у страху су велике очи.

Социолог Слободан Цвејић истиче да се стереотипи и предрасуде брже развијају у оваквој ситуацији. "Сада за сваког ко има другачију боју коже ми потенцијално можемо да сумњамо", каже Цвејић.

Атмосфера страха ће потрајати месецима, кажу они који оцењују осећај безбедности у друштву. Поред реалних опасности, и лажне узбуне попут оних у Атини и Москви, када су затваран метро- подгреваће тај осећај. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво