Како натерати несавесне родитеље да плаћају алиментацију

Утуживање је понекад једини начин да се несавестан родитељ натера да плаћа алиментацију. Многи самохрани родитељи, међутим, одустају од судског гоњења јер процеси дуго трају и често су неефикасни. Решење би могло бити оснивање алиментационог фонда, који предвиђа и преднацрт Грађанског законика. Идеја није нова, међутим, подељена су мишљења о њеној одрживости.

За седам година, колико траје судски процес, Александра Митровић је од бившег мужа само једном добила алиментацију за двоје деце.

"То је била потерница за њим пошто се није појављивао на суђењима, онда је кренуо да бежи преко границе а имао је потерницу. И онда су га ухватили на граници и довели у затвор па смо од његових родитеља успели да наплатимо. У ствари, они су платили да он не би био у затвору", говори Александра.

Наша саговорница каже да се сећа да је њен бивши супруг код истражног судије рекао "не дам јој новац". Љута је на судство, па и на државу јер истиче да родитељи који треба да примају алиментацију уопште нису заштићени.

Према неким подацима, сваки трећи родитељ не добија новац за издржавање детета.

Оснивање алиментационог фонда могло би да буде решење проблема. Из њега би се исплаћивало издржавање за децу, а држава би гонила несавесног родитеља.

Фонд би се пунио наплатом дуга, увећаног за 15 посто. Међутим, има мишљења да то није довољно за његову одрживост.

"Почетна средства би свакако морала бити обезбеђена из буџета, а одрживост од регреса који би се наплатио од родитеља дужника, и из буџета уколико то изостане или не буде успешно. Могао би да се обезбеди и од донација. Дакле, постоји могућност да буде одрживо уколико постоји воља", каже професорка Олга Цвејић из комисије за израду Грађанског законика.

Ни судско гоњење ни казнена политика, потврђује пракса, не могу да натерају несавесне роитеље да својој деци плаћају издржавање.

"Имовину пребацују на тату, тетку, стрица, девојку, брата, било кога. Ништа се на њих не води. У том алиментационом фонду би морале да буду умрежене те неке ствари на основу којих ће држава моћи да наплаћује деци алиментацију, а да дужника гања брзо и исплативо, јер овако ће исто пролазити као и родитељи", каже Вера Тотић из Удружења самохраних родитеља.

Има идеја да се превентивним мерама родитељ натера да плаћа алиментацију, пре него што уопште дође до тога да се она исплаћује из фонда.

"Оно што смо ми као Аутономни женски центар предлагали јесте да се некоме привремено забрани да користи возачку дозволу или да користи пасош док не исплати оно што дугује. И то је у јавности дошло до оспоравања - да ли ви некоме угрожава права, али с друге стране кад погледате, та иста особа угрожава права свог детета", наглашава Вања Мацановић из Аутономног женског центра.

За неплаћање алиментације најчешће се изричу условне казне или казне одложеног гоњења уз услов плаћања дуга на рате.

На тај начин, тешко се може осигурати опстанак алиментационог фонда. То није успело ни осмдесетих година прошлог века, када је такав фонд постојао.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара