Кад клизиште пробије рокове у Бајиној Башти

На територији општине Бајина Башта, у протеклих неколико дана пријављено је 250 штета од поплава, активирања старих и појаве нових клизишта. Половина од њих су штете на стамбеним објектима настале сада или после законског рока за пријављивање, 31. јула 2014. године.

Домаћинство Радоја Кузмића једно је од оних које са сваком новом кишом страхује за безбедност у кући на клизишту. Неизмерну срећу коју је донело рођење кћерке у њиховом дому, заменили су неизвесност и страх, јер кућа у којој живе тоне и клизи већ годину дана.

"Претходних дана је баш било тешко... Спавамо на смену, два сата муж, два сата ја, нон-стоп смо код бебе... Када је невреме и није безбедно, ја одем са дететом код мојих родитеља", каже Винета Кузмић.

Прве пукотине на кући приметили су неколико месеци после законског рока за пријављивање и надокнаду штете.

"Била је комисија, направили су записник, сликали и рекли да ћемо за месец дана бити обавештени, међутим, нисмо били обавештени... Велике пукотине су отпре, а мање одскоро – значи да кућа не мирује", рекао је Радоје Кузмић.

Накнадне, али и нове штете и закаснеле пријаве, у бајинобаштанском крају имало је још око 50 објеката чији власници нису добили решења о категоризацији.

"Сада кад су биле кише, одмах се показало слегање и наново пуцање куће. Долазили су овде и геолози, долазили су сви а да ми нису казали да ли се уопште ово може санирати", говори Сретен Бошковић из Својдруга.

У локалној дирекцији кажу да су грађевинске комисије на терену.

"Једина обавеза оштећених је да поштују рокове, да сву врсту штете, без обзира на то где је настала, пријаве закључно са 31. мартом 2016. године. Након тога све је на нама", објашњава Душан Глишић из дирекције.

До изласка комисије, записника и категоризације, у Бајиној Башти се са зебњом чека сваки нови дан и кише, због којих тло још не мирује.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво