У Прешеву 600 миграната, 352 захтева за азил

У прихватном кампу у Прешеву тренутно је око 600 мигранта, од којих је 150 деце, каже министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин. Додаје да су до сада 352 особе поднеле захтев за добијање азила у Србији.

Вулин је новинарима у Прешеву рекао да сви мигранти имају право да траже азил у Србији, али да нико нема право да прелази границу илегално.

Навео је да је било хапшења кријумчара и спречавања илегалних прелазака границе, те да МУП Србије ради изузетан посао.

"Имамо највећи број ухапшених кријумчара, одузетих возила, највећи број спречених илегалних прелазака", навео је Вулин.

Министар је истакао да Србија никога не подстиче да се илегално креће преко граница или тражи друге руте. Навео је да су земље које су последње дестинације за мигранте одлучиле како ће се понашати према избеглицама, а да Србија ради онако како су одлучиле земље дуж балканске руте.

"Ако Аустрија каже да су њене границе затворене, онда су затворене и границе Словеније, Хрватске...", навео је Вулин и додао да не жели да коментарише дешавања у Македонији, те да Србија те проблеме не може да решава, јер је одговорна за своју територију.

Министру Вулину уручени су кључеви за превоз путника које је донирала фирма "Трeјс Груп холд", при чему је он истакао да је важно да донатори разумеју да сваку помоћ која се упути мигрантима једног дана треба да користи и локално становништво.

Тако ће донирано возило, које ће служити за превоз миграната са посебним потребама, након мигрантске кризе бити уручено Центру за социјални рад у Врању.

број коментара 0 Пошаљи коментар