Бољи дани пред јединицама за цивилну заштиту

У одбрани од поплава и заштити људских живота претходних дана допринос је дало и 2.000 припадника Јединица цивилне заштите. Тај систем Србија је почела поново да гради пре седам година, а након мајских поплава 2014. наша земља се обавезала донаторима који су помогли обнову да ће га ојачати.

У мају 2014. чачански крај су од поплава бранили као волонтери, а две године касније, Бела и Ђорђе били су на истом задатку као припадници Цивилне заштите Чачка. Уз рад на терену, организовали су остале припаднике Јединице и грађане.

"Ако правимо компарацију у погледу реаговања становништва, примећен је већи страх и фрустрација где смо успешно реаговали уз помоћ лекара и њихових савета", истиче Ђорђе Бошковић, припадник Јединице опште намене цивилне заштите Чачка.

У чачанској јединици опште намене је око 250 припадника, а потребно их је двоструко више. Позивају младе из свих месних заједница да им се придруже.

"У претходне две године доста тога је уложено у цивилну заштиту, али сматрамо да је то недовољно и да нам је неопходно још материјалних средстава, обуке и опреме", напомиње Ђорђе.

Даље од локалних самоуправа у стварању система цивилне заштите стигао је Сектор за ванредне ситуације. Од законом предвиђених 11, формирано је шест специјализованих јединица – за заштиту од пожара, спасавање на води и под водом, пружање прве помоћи, спасавање из рушевина, збрињавање и радиолошко-хемијско-биолошку заштиту. За сада је обучено готово 2.000 људи.

"Наша жеља и циљ је да имамо 4.500 људи у јединицама цивилне заштите. То смо зацртали као нашу визију и стратешки план, међутим то треба остварити, то наравно зависи од финансијских средстава, потребно је време. Ми се надамо да ћемо у наредних пар година то све кроз обуку и кроз опремање провести", каже начелник Управе за цивилну заштиту Братислав Ранчић.

А за обуку и даље недостаје посебан центар. Немају ни довољно теренских возила за превоз људи и опреме.

Проблеми ће се лакше решавати усвајањем новог Закона о ванредним ситуацијама, верују стручњаци.

"Да сектор за ванредне ситуације у коме се налази управа за цивилну заштиту дислоцирамо из Министарства унутрашњих послова, односно, да то постане агенција или дирекција за ванредне ситуације и управљање ризицима који би имао јасну визију свог развоја, циљеве, буџетске фондове тиме се надам и да за цивилну заштиту иду бољи дани", сматра професор Владимир Јаковљевић са Факултета безбедности у Београду.

Непогоде већих размера захтевају и више људи спремних да спасавају животе и имовину.

Учешће грађана у јединицама цивилне заштите ће, усвајањем новог закона, постати добровољно. На добровољце се аустријски и чешки систем цивилне заштите углавном и ослања. Само у добровољним ватрогасним друштвима је више од 300.000 грађана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво