Закон о несталим бебама после избора

Нацрт закона о несталим бебама, због којег је Комитет министара Савета Европе изразио забринутост јер још није усвојен, објављен је на сајту Министарства правде, док ће његово усвајање морати да сачека изборе и конституисање новог сазива Народне скупштине.

Последња јавна расправа о Нацрту закона о поступку утврђивања чињеница о положају новорођене деце за коју се сумња да су нестала у породилиштима у Републици Србији, одржана је пре месец дана, а на сајту је текст нацрта објављен после експертизе добијене од Савета Европе.

Чланови Радне групе који су радили на Нацрту закона састали су се 10. фебруара са групом родитеља деце за коју постоји сумња да су нестала у породилиштима у Србији и с њима разговарали о изменама и допунама Нацрта закона које су извршене након добијеног стручног мишљења Савета Европе.

Они су подсетили родитеље да су размотрена сва пристигла мишљења и истакли да су се нека од њих нашла у новом тексту нацрта.

Нагласили су и да тај нацрт даје већа овлашћења суду у прикупљању чињеница, као и да заоштрава одговорност сведока при сведочењу.

Представници родитеља на том састанку исказали су сумњу у примену поменутог закона у пракси, сматрајући да се проблем несталих беба може решити само уколико постоји квалитетан истражни поступак, на шта су чланови Радне групе изразили уверење да ће нови закон пружити најшире могућности да се утврде чињенице о положају деце за коју родитељи тврде да су нестала.

Они су подсетили да ће према Нацрту закона, бити формирана и специјализована јединица при Министарству унутрашњих послова ради спровођења одређених истражних радњи у поступку, а на основу захтева суда.

Комитет министара Савета Европе, приликом контроле спровођења пресуде Европског суда за људска права у случају "Зорица Јовановић против Србије", констатовао је да су власти у Србији припремиле нови нацрт закона о несталим бебама, али је изразио забринутост што он још није усвојен јер је рок који је поставио истекао пре више од годину дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво