Вуковци и са знањем испод просека

Сваки седми ученик у Србији је вуковац, а готово половина ђака је прошле године била одлична, показују најновије анализе Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Школске управе Лесковац, Ниш и Јагодина су на самом врху по броју вуковаца. Забрињава, међутим, чињеница да се понегде оцене у ђачким књижицама одликаша не слажу са постигнућима на завршном испиту.

Школа "Јосиф Костић" у Лесковцу имала је прошле године 109 осмака, међу којима 30 вуковаца. До таквог успеха, кажу, довео их је велики труд целог колектива и ученика, али и амбициозност родитеља, која је додатни ветар у леђа.

"Одговорно тврдим да наша деца заслужују тај успех који и постижу. Имамо редовно учеснике на републичким такмичењима, чак и прваке државе", каже директор те школе Илија Ђорђевић.

Анализе, међутим, показују да се критеријуми за доделу Вукове дипломе готово у свакој школи тумаче на другачији начин, па је разлика у резултатима вуковаца у земљи – огромна.

"Ти распони су такви да су практично разлике између вуковаца који постижу највиши и најнижи успех такве да се крећу у распону од готово две оцене. У Рашком округу постоји 10 одсто вуковаца чије је постигнуће мање од републичког просека, то значи да ови вуковци нису изашли из основне школе ни са просечним знањем", Јасмина Ђелић из Завода за вредновање квалитета образовања.

Образовање је на све мањој цени, упозоравају стручњаци. Не бринемо више о знању већ искључиво о оцени која више није мерило наученог већ углавном инструмент за упис у бољу школу.

"Сада имате дете које је видело да је за оцену потребно мало и, ако бисмо то упоредили са неком спортском дисциплином, оно сада зна да би прескочило пречку, не мора високо да скочи јер је пречка постављена ниско и на тај начин сте општи квалитет знања срозали", каже Драгица Павловић Бабић из Института за психологију.

Решење је у континуираном усавршавању наставника у области оцењивања као и увођење годишњих јединствених тестова на крају сваког разреда.

"Онда видимо где је ко јер овако видимо неке потпуно индивидуалне праксе које међусобно слабо комуницирају. Када вам дете каже да има четворку, ви заправо немате појма какво знање иза тога стоји, ма о ком предмету је реч", сматра Бабићева.

До тада имаћемо болесно школство, упозоравају стручњаци. Суочавање са чињеницом да су поједини лакше дошли до бољих оцена – код других који се више труде ствара анксиозност и разочарање. Када се томе додају и упис школе преко везе, лажне дипломе и на крају долазак до добро плаћеног посла и бољег животног стандарда – апатија се, нажалост, шири.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара