Бахате возаче ће скупо коштати избегавање одласка на суд

Применом новог Закона о прекршајима, несавесни возачи више неће моћи да избегавају судски поступак. Од ове недеље, прекршајне судије могу да издају потернице које ће важити у целој земљи а не, као до сада, локално. Сваки покушај избегавања одласка на суд, скупо ће коштати.

Избегавање одласка код судије за прекршаје за неке је правило. Само у Београду око 250 возача дугује укупно 2.000 казни које треба да буду процесуиране.

Пракса показује да баш учиниоци тешких саобраћајних несрећа најчешће избегавају суд, попут возача који је на Ади Хуји усмртио троје младих, а претходно имао више од 20 позива за суд на које се није одазивао.

"Постоје сигурно хиљаде оних који успешно избегавају прекршајни поступак. Међу њима можемо видети и неке јавне личности које, чујемо преко медија, нису доступне судовима али ми их виђамо по медијима, по кафићима", каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Да су они који често праве прекршаје на време били осуђени сачували би се многи животи.

У Прекршајном суду кажу да, тек доношењем новог закона о прекршајима, судијама више нису везане руке.

"Теоријски на граници са Мађарском неко лице може бити заустављено и спроведено, ако је у питању рецимо суд, у Сурдулицу, и то о свом трошку. Али, оно што је врло важно, свакако да се те опште наредбе неће односити на лакше, већ само на теже прекршаје", каже Зоран Пашалић, председник Апелационог прекршајног суда.

Судије за прекршаје имаће и јединствену евиденцију прекршаја.

У сваком тренутку моћи ће да виде да ли се против приведеног води још неки поступак и где, па онај ко уђе у процедуру неће моћи да избегне одлазак пред суд.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво