"Знањем против рака" - помоћ пацијентима у лечењу

После кардиоваскуларних болести, грађани Србије најчешће оболевају и умиру од малигних болести. Лекари упозоравају да ће наредних година канцер бити најчешће обољење у свету. Стручњаци подсећају да у лечењу малигних пацијената учествују сви: пацијент, породица и лекар.

Врата Института за онкологију и радиологију никада нису затворена јер, нажалост, број оболелих од малигних болести у Србији расте. Годишње се ту обави више од пола милиона консултација и прегледа, а више од 20.000 људи остане на лечењу. Попуњеност је већа од капацитета, јер долазе грађани из целе земље.

Да би борбу против најтежих болести олакшали, стручњаци те установе су у оквиру пројекта "Знањем против рака" припремили 13 брошура намењених пацијентима и члановима њихових породица. Теме су изабрали заједно.

"Писати нешто за пацијенте, објаснити им, превести на нормалан народски језик термине које ми користимо на латинском и енглеском језику, али треба и почети причу испочетка и препознати себе у улози пацијента", објашњава др Иван Марковић са Института за онкологију и радиологију.

Како је онкологија мултидисциплинарна област, у тиму који одлучује о дијагностици и лечењу учествују: генетичар, интерниста, хирург, онколог, радиолог, психолог. Ипак, у центру тима најважнији је пацијент који мора да буде и добро информисан и да прихвати предложен вид лечења.

Докторка Ана Јовићевић наводи да то што данас имамо могућност информисања о проблему представља велику опасност, јер рекламирање може лако да доведе у заблуду пацијента.

"Те брошуре имају за циљ да пацијенту помогну на једноставан начин, али и да не скрене на погрешну путању и да користи нешто што није лек", истиче проф. Радан Џодић, в.д. директора Института за онкологију и радиологију.

У писању 13 брошура учествовала су 24 стручњака Института, а водичи обрађују теме од савета за оне који морају на хемотерапију или зрачење, преко тога како могу да помогну алтернативне методе, до тога шта када најтеже болести нападну децу. Штампане су у 34.000 примерака, али су доступне и на сајту Института.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво