Читај ми!

Триста кућа на Тари без струје

Снег који је падао пре три дана покидао је електроводове у прибојској, нововарошкој, пријепољској и бајинобаштанској општини. Само на Тари је без струје око 300 домаћинстава. Порушене бандере су на тешко приступачном терену. У подножју планине – притоке Дрине су већ направиле много проблема, па Бајинобаштани стрепе због нових падавина које могу угрозити и њихово једино водоизвориште.

Тежак снег који је падао на Тари оптеретио је жице и покидао нисконапонску мрежу још у недељу. Брзо се отопио, а онда и подсетио на живот пре електрификације.

"Ја сам струју увео 1966. године, када сам и покрио кућу у планини. Без струје то је као без очију", каже Радован Јелисавчић из Заовина.

"Ноћу је то ломило, пуцало, као из пушака. Када сам устао, видео сам све поломљено, две бандере пале", рекао је Михајло Николић из истог села.

За сада је електроснабдевање обезбеђено у засеоку Ђурићи, монтери раде, стижу стубови, сви помажу, али је две трећине домаћинстава на Тари и даље ван мреже.

"Ми смо ископали рупе за нове бандере, да се замене, само да почне да се ради", каже Јордан Јелисавчић из засеока Јелисавчићи.

Никодин Јелисавчић истиче да су Заовине и Караклићи недоступни и без струје.

"Екипе електродистрибуције су на терену, и чине све што могу, али је врло неприступачан терен, и мораће да се трасирају и изграде два нова електровода. То ће потрајати двадесет до тридесет дана, а биће обезбеђени агрегати веће снаге за напајање трафоа, како би мештанима омогућили алтернативно снабдевање струјом", каже директор Дирекције за изградњу Бајине Баште Душан Глишић.

Снег на врховима, а у подножју планине поплаве и клизишта. Иако је, од 2014, знатан део, од укупно 288 километара водотока, у надлежности општине уређен, бујице су оштетиле пет мостова, прекинуле један државни и четири општинска пута, отворила су се нова клизишта, а стрепи се од најављених падавина јер Пилица већ угрожава једино бајинобаштанско водоизвориште.

"Мора се сачувати водозахват, и нећемо дозволити да град остане без воде за пиће. Чинимо све што можемо, расположива механизација је на терену, ужички "Путеви" допремају камен и верујем да ћемо до вечерас ојачати обале Пилице и обезбедити водозахват", каже Радомир Филиповић, председник општине Бајина Башта.

Недостаје им барем још један булдожер гусеничар и журе да Пилицу укроте пре нових киша.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво