Савет Европе поново о несталим бебама и исплати старе девизне штедње

Комитет министара Савета Европе разматраће на састанку од 8. до 10. марта у Стразбуру докле је Србија стигла у извршењу пресуда Европског суда за људска права у случајевима несталих беба и исплате старе девизне штедње.

На састанку представника 47 земаља чланица СЕ поново ће се расправљати о кашњењу Србије у извршењу пресуде у предмету З. Јовановић против Србије, који се односи на случај беба несталих из породилишта у Србији, и пресуде у предмету Алишић против Србије, који се односи на исплату старе девизне штедње, наводи се у саопштењу СЕ.

Извршно тело СЕ, на састанку у децембру, критиковало је Србију због кашњења у извршењу пресуде Европског суда за људска права у случају несталих беба и позвало је власти у Београду да што пре усвоје посебан закон који би омогућио решење.

Радна група за израду Нацрта закона о утврђивању чињеница о бебама за коју се сумња да су нестала у породилиштима у Србији представила је у фебруару нови нацрт закона, али он још чека усвајање у Скупшини.

Европски суд за људска права пресудио је у марту 2013. године да Србија мора да исплати Зорици Јовановић 10.000 евра одштете и да јој обезбеди све информације о њеном новорођенчету које је нестало из породилишта у Ћуприји пре више од 30 година.

Исти модел примењиваће се на више стотина случајева нестанка беба из породилишта у Србији. Рок за извршење ове пресуде био је 9. октобар 2014. године.

Пресудом Алишић против Србије Европски суд за људска права наложио је Словенији и Србији да врате такозвану стару девизну уштеђевину депоновану у некадашњој Љубљанској банци и "Инвестбанци".

Према проценама удружења штедиша, Србија ће морати да исплати више од 200 милиона евра.

Суд у Стразбуру разматрао је извршење пресуде о исплати старе девизне штедње у септембру 2015. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се