Дончевски: Посебан надзор слива Јужне и Западне Мораве

Драган Дончевски из Сектора за ванредне ситуације рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је да су се временски услови променили у позитивном смислу и да су готово све реке у опадању или стагнирају осим Западне Мораве.

Дончевски каже да у наредним данима не очекује веће проблеме. 

"До сада је евакуисано око 120 људи који су смештени на безбедно. Припадници војске и жандармерије су уз људе из Сектора за ванредне ситуације на терену а дежурали су на насипима и критичним местима и током ноћи", рекао је Дончевски.

На подручју Обреновца, проблема је једино било у месту Пољане, где се излила река Пештан, али за сада нема опасности од изливања река.

Тренутно нема падавина али је за петак најваљено да ће пасти 30 литара воде по метру квадратном.

"Нажалост проблеми ће се наставити, очекује се киша и снег мањег интезитета. Отапање снега може да направи проблеме посебно стварањем бујичних потока. Због тога ћемо посебно пратити слив река попут Јужне и Западне Мораве јер оне могу да праве проблеме", рекао је Дончевски.

Упитан за стање на Сави и Дунаву, Дончевски је рекао да су то велике реке и да могу да приме велике количине воде, да је код Шапца успостављена граница ванредне одбране, али да не би требало да буде већих проблема.

Локалне самоуправе раде у складу са својим могућностима. Да ли је било пропуста показаће накнадна анализа ситуације на терену.

"Природа има свој ритам и поплаве се дешавају али и ми сами доприносимо бацањем смећа у реке и канале. Због тога упућујем велики апел грађанима да то не чине, јер себи чине лоше", поручио је Драган Дончевски из Сектора за ванредне ситуације гостујући на РТС.

Када је реч о евакуацији Дончевски каже да је један од највећих проблема неодлучност грађана.

"Често се евакуација одлаже због одбијања грађана да напусте своје домове и имања због чега често доводе у опасност и себе и своје породице као и људе који треба да их евакуишу", рекао је Дончевски.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво