Излиле се реке, ванредна ситуација у 11 општина, у току евакуација

Због обилних падавина излиле се реке и бујични потоци па је ванредна ситуација проглашена у Чачку, Тополи, Бајиној Башти, Пожеги, Ивањици, Новом Пазару, Рашки, Ариљу, Лучанима, Краљеву и Љигу. Евакуисани мештани Коњевића и Прељине. Након изливања Бјелице и притока, вода ушла у десетине кућа у Лучанима. До сада евакуисано више од 400 људи. У Бајиној Башти се покренула клизишта – неколико кућа је потопљено а саобраћајнице су оштећене. У Пожеги је под водом стотинак кућа и више од 1.500 хектара ораница. У Новом Пазару нема струје, евакуисано 100 људи. На подручју Лучана пало више кише него за време поплава 2014, каже за РТС Предраг Марић.

19.05 - По овлашћењу председника Томислава Николића, припадници Војске Србије ангажовани су на поплављеним подручјима.

18.30 - Почела одбрана од поплава код спортске хале у Чачку.

18.00 - Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић каже за РТС да је на подручју Лучана пало више кише него за време поплава 2014.

17.45 - Ванредно стање проглашено и на територијама општина Рашка и Љиг.

17.40 - У току евакуација стоке у засеоку Ада у краљевачкој насељу Грдица. У 18 часова Штаб за ванредне ситуације прогласиће евакуацију делова тог насеља, који су најближи Западној Морави.

17.15 - Општина Ивањица прогласила је ванредну ситуацију, где је због бујица и снега који је пао без струје 1.100 домаћинстава, а 250 их је без воде, јавља дописник РТС-а.

16.25 - Ванредна ситуација проглашена и у Краљеву. Дуж реке Грдице поставаљају се џакови, а вода је на ивици изливања, пошто се налази на само 30 метара од првих кућа, јавља дописник РТС-а.

15.10 - Ситуација у Коњевићима код Чачка нешто лакша, вода се повукла за метар, јавља извешетач РТС-а.

14.50 - Ситуација у Новом Пазару алармантна, због изливања Јошанице у већем делу града нема струје, а у једном делу евакуисано је 100 становника, каже градоначелник Мехо Махмутовић.

14.30 - Премијер Александар Вучић обишао поплављено подручје у околини Прељине.

13.00 - Из Коњевића и Прељине код Чачка до сада је евакуисано око 420 људи, чије је куће, помоћне просторије и њиве поплавила Чемерница, речено је на седници Штаба за ванредне ситуације. Око 24 њих евакуисали су спасиоци, док су остали то учинили сами.

12.20 - Ванредна одбрана од поплава проглашена је код Куле Небојше у Београду, и у Сопоту и Младеновцу.

11.40 - И Топола прогласила ванредну ситуацију због изливања Кубрушнице и Јасенице. Без струје 1.500 потрошача у Новој Вароши и око 2.000 домаћинстава у Пријепољу.

10.30 - Евакуација најугроженијих породица у лучанским селима Ђераћу и Пухову. Основна школа ради скраћено, док остале школе у Лучанима и десетак школа у рудничко-таковском крају не раде.

08.55 - Проглашена ванредна ситуација у Чачку, у току евакуација мештана из угрожених села. 

08.05 - Тешка ситуација у Чачку, тачније код Прељине, где је река Чемерница пробила насипе. Током ноћи евакуисано око 15 особа, каже за РТС начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Расту водостаји река услед великих количина падавина, због чега су све службе у приправности а сва механизација је на терену. Око 150 припадника Жандармерије упућено је на кризна подручја, а најтежа ситуација је у Прељини, Коњевићима, Брђанима и Косјерићу, где се због изливања река појављују клизишта, а има и одрона на путевима. Током ноћи је евакуисано 15 особа, а евакуација се наставља у чачанском крају.

Домаћинства у околини Прељине угрожена су од поплава, због чега је Градски штаб за ванредне ситуације у Чачку прогласио ванредну ситуацију. Око поднева ниво реке Чемернице је стагнирао, то јест вода је престала да се прелива преко бедема.

Како јавља извештач РТС-а, ситуација у Коњевићима код Чачка нешто је лакша, пошто се вода се повукла за метар.

Више од 400 људи из чачанске општине се саморганизовало и евакуисало, а 24 њих уз помоћ ватрогасно-спасилачких екипа. Око 150 домаћинстава је угрожено , а у 30 је вода продрла као и 2014. године.

Иако се Чемерница сада повукла, мештани кажу да се бар 15 дана неће моћи да се врате у своје домове.

Ниво Западне Мораве код Чачка расте, што угрожава села која се налазе низводно.

Река је пробила насипе на више места и то тамо где у протекле две године ти насипи нису ојачани. Чемерница се раније излила и у свом горњем току у селу Вранићи, а Горевничка река у Горњој Горевници.

Министар за ванредне ситуације Велимир Илић је на седници Штаба у Чачку рекао је раније да је ситуација критична у селима Коњевићи, Прељина и Прељинска Балуга где је поплављено неколико стотина кућа, њива, као и локални путеви.

Градоначелник Чачка Војислав Илић рекао је да локална самоуправа није могла да уради ништа како би се спречила поплава и да је водоток Чемернице у надлежности "Србијавода".

Илић је навео да су након великих поплава у мају 2014. године санирана сва оштећења на кориту Чемернице, подигнути бедеми и да је прогноза била да се више не може поновити слична поплава.

"За све нас је ово велико изненађење. Прогнозирано је да ће пасти око 30 до 40 литара кише по метру квадратном, а пало је дупло више. Ово је у надлеžности 'Србијавода', по њиховим пројектима рађена је санација насипа, али видите шта се догодило", нагласио је Илић.

Водостај Саве и Дунава је, за сада, у границама редовне одбране од поплава, пораст се очекује до четвртка, али опасност не прети од великих река, већ од бујичних водотокова, мањих река и притока чији ниво расте због обилних падавина.

У Лучанима је вода продрла у сам центар варошице. Мештани кажу да оваква ситуација није била ни 1965. ни 2014. године. Западна Морава се повлачи према Бјелици која плави домаћинства која су претрпела штету и у поплавама 2014, јавља извештач РТС-а.

Под водом је 70 домаћинстава, а евакуисане су 52 особе. Угрожени су и индустријски објекти.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је за РТС да је на подручју Лучана пало више кише него за време поплава 2014.

"Још рано јутрос смо упутили смо тим за спасавање на води из Београда и Новог Сада,а стигли су и припадници Војске Србије. Пумпе су сада приоритет и кад услови дозволе, креће процена штете", навео је Марић.

Марић је истакао да је најважније да нико није изгубио живот, додавши да је постоје најаве за падавине до 11. марта.

Штаб за ванредне ситуације у Лучанима је у раним јутарњим сатима донео одлуку о ванредној ситуацији, након изливања реке Бјелице, притока Горушице, Врањичке, Тијанске и Марковачке реке.

Због изливања реке Бјелице, саобраћај на путу Лучани–Гуча и Гуча–Чачак преко Јелице је обустављен. У току протекле ноћи на територији општине Лучани поплављено је више од 500 хектара обрадивог земљишта.

Вода је ушла у у погоне наменске индустрије, као и у десетине кућа у насељима Турица, Пухово, Ђераћ, Дљин, Лис и Вича.

Активирана су бројна клизишта због чега је посебно угрожено неколико кућа у Пухову, пут у Грабу, и део брда испод Лишке стене. У Ђераћу и Пухову у току је евакуација најугроженијих породица.

Основна школа у Лучанима данас ради скраћено, а сутра неће бити наставе. Све остале школе на територији општине неће радити ни данас ни сутра.

На територији општине Лучани непрестано рашчишћавају екипе ЈКП "Комуналац", ЈП "Дирекција", грађани, ватрогасци, спасиоци и општински штаб за ванредне ситуације. Добра вест је да су сви магистрални и регионални путеви у Моравичком округу проходни. 

ЈП "Рзав" није у могућности да врши редовно снабдевање водом, па ће у току дана бити организовано снабдевање водом цистернама.

Тешко је и у Гучи, где је вода продрла у стамбене и пословне објекте – у зграду болнице и зграду средње школе, као и у главну трафостаницу, због чега у овом насељу тренутно нема струје.

Праве се насипи и стално заседа Штаб за ванредне ситуације јер река и притоке и даље расту.

Ситуација је веома тешка јер водостај реке Бјелице не јењава, већ је и даље у порасту и прети да угрози још већи број стамбених и привредних објеката на територији општине.

У Пожеги је проглашена ванредна ситуација, због поплава које су погодиле ту општину. Излиле су се Моравица, Западна Морава, Лужница, Скрапеж, Ђетиња. Под водом је стотинак кућа и више од 1.500 хектара ораница и другог плодног земљишта.

Како јавља извештач РТС-а, у Пожеги је иста слика као и за време поплава у мају 2014. Изливањем Скрапежа на главној петљи створило се језеро, које је заробило поједине возаче.

Настава је данас обустављена за средњошколце у Техничкој школи и Гимназији "Свети Сава".

Вода је угрозила домаћинства, која до сада нису била на удару поплава. За сада је евакуисана једна породица.

Пожежани ће цео дан бити без воде за пиће, јер је фабрика воде у Ариљу због високог водостаја Рзава обуставила водоснабдевање. Штаб за ванредне ситуације упутио је због тога Окружном штабу захтев за помоћ за водоснабдевање цистернама. 

Председник Општине Пожега Милан Божић оценио је да су падавине које су погодиле ту општину изазвале највећи проблема у селима Лопаши, Прилипац и Пилатовићи.

Бујични потоци и велика количина падавина проузроковали су и одроне, због чега се возачи упозоравају на посебан опрез од Пожеге према Косјерићу. У прекиду је неколико локалних праваца, а вода је оштетила путну мрежу.

Kод железничке станице "Јелен До" излила се Западна Морава, па је у прекиду железнички саобраћај на прузи Пожега–Чачак. Вода је прекрила скретнице, блок сигнале и пругу на овој деоници, саопштиле су "Железнице Србије".

Реке су у благом опадању, а размере штете сагледаће се када се вода потпуно повуче у корита.

Ванредна ситуација проглашена је и на терирторији општине Ивањица. У нижим деловима створили су се бујични потоци, док је у вишим деловима пао снег. Тренутно су без струје 1.100 домаћинстава, а без воде око 250, јавља извештач РТС-а.

У саопштењу окружног штаба се наводи да су најугроженије месне заједнице у тој општини Ерчеге, Братљево, Ковиље, Мочиоци и део Кушића а да је екипама које су упућене на терен, приступ отежан због влажног снега висине око 50 центиметара.

На територији Ивањице непроходни су путни правци Прилике-Шареник и Ивањица-Бела Црква. 

И у Ариљу је уведена ванредна ситуација због изливања бујичних потока. Председник општине Ариље Зоран Тодоровић каже да је ванредна ситуација проглашена јутрос у пет а да су грађани пробуђени сиренама.

Рзав и Моравица угрожавају стотинак кућа и десетак привредних објеката, више путева у том крају је под водом и одронима.

Пошто фабрика водосистема "Рзав" не ради, угрожено је водоснабдевање у Чачку, Горњем Милановцу, Ариљу, Лучанима и Пожеги.

Ватрогасци, полицајци, локална самоуправа, комунално предузеће и грађани су целе ноћи били на терену и носили песак и џакове. Угрожено је 200 домаћинстава.

Министар правде Никола Селаковић обишао је поплављене делове општине и поручио да ће Влада Србије помоћи угроженом становништву.

Општина Топола је увела ванредну ситуацију због изливања Кубрушнице и Јасенице на мањем подручју. Како је РТС-у потврдио начелник Сектора за ванредне ситуације у Крагујевцу Зоран Кочовић, поплављене су мале површине небрањеног пољопривредног земљишта. Људи и инфраструктура нису угрожени.

На територији општине Кнић сеоски потоци излили су се на небрањеном пољопривредном земљишту, али веће штете нема.

Остале реке на територији Шумадије су у својим коритима и за сада нема опасности од њиховог изливања.

У рудничко-таковском крају десетак школа не ради, јер ђаци нису могли да дођу на часове због изливања река и продора подземних вода. Вода је продрла у Брусничку школу у Горњем Милановцу, где су поплављене ђачка кухиња и учионице, због чега се не одржавају часови, а вода се избацује уз помоћ пумпи.

У гружанском крају не ради школа у Горњој Црнући, а у рудничком у Угриновцима. У таковском крају, часови се не одржавају у Горњим Бањанима, Полому и Савинцу, а у прањанском у Срезојевцима.

Кише које падају изазвале су поплаве у Пећи на Косову и Метохији, па школе у овом граду данас нису радиле.

Потопљен је главни градски трг а критичне тачке су на још неколико локација у граду због великих количина кише која пада, преносе локални медији.

У граду је формиран и Кризни штаб за ванредне ситуације а поплаве су настале јер тренутна инфраструктура нема капацитет апсорбује толико велику количину воде.

Због обилних падавина у општини Бајина Башта такође је проглашена ванредна ситуација, а покренула су се и клизишта. Набујале су Пилица и Рогачица, па је неколико кућа у селу Вишесава потопљено и оштећене су саобраћајнице.

Дописници РТС-а јављају да је обустављен саобраћај код села Дуба код Бајине Баште због оштећења моста који је направљен после поплава 2014. године.

Највеће клизиште у општини, у Царевцу код Рогачице, затворило је једну коловозну траку и тешка механизација уклања велике наносе земље како би магистрала била проходна.

И Штаб за ванредне ситуације Новог Пазара прогласио је ванредну ситуацију због поплаве која је задесила неколико насеља.

 

Градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић рекао је да је ситуација у Новом Пазару алармантна и да је у једном делу града евакуисано 100 становника због поплава, а да у појединим деловима града нема струје. 

Додао је да се очекује помоћ Војске Србије али и других институција.

"Евакуисаћемо становништво из угрожених делова града, да нико не би изгубио живот у овој опасности. Комплетна механизација свих јавних и приватних предузећа од јутрос од седам часова је на терену, а договорено је да ватрогасци и војска такође буду на терену", рекао је градоначелник Мехо Махмутовић.

Како каже, јутрос постављени џакови са песком на критичним местима, а велики део града нема струју и воду.

Напоменуо је да се руше дивљи мостови који су постављани уз реке, а који праве велики проблем. 

"Деца из угрожених насеља која су у школи, биће задржана са наставницима, док се ситуација не смири. Неће бити друге смене у школама из угрожених насеља", рекао је Махмутовић.

Најугроженија насеља су Јакља, Мур, Шутеновац, Трнава и Бањска Петња.

Махмутовић је додао да се излила река Јошаница, први пут после велике поплаве 1979. године, и да тече магистралним путем. Река је однела два моста – један у близини фабрике "Украс" и други који се тек изграђује код робне пијаце у том граду, а који финансира Влада Србије.

Потпредседник Владе Расим Љајић, дошао је у Нови Пазар и обишао поплављена подручја, Рекао је да је тренутна ситуација мало боља, јер је киша престала да пада.

Најгроженије породице се евакуишу, а организована су дежурства за наредну ноћ.

"Тек треба да видимо какве су последице ове елементарне непогоде након изливање Јошанице и Трнавице. Више стотина кућа је поплављено и испитаће се каква је и колика је штета на тим објектима", рекао је Љајић додајући да ће општинска комисија радити на процени штете на објектима који су оштећени.

Председник општине Рашка Игњат Ракитић прогласио је ванредно стање на територији те општине.

Данас око 15 часова насип у рејону села Милатковиће је попустио на два места, па је поплављено више од 30 кућа и готово све оранице у њеној непосредној близини.

Након обилних падавина у последња 24 часа, дошло је до наглог раста водостаја Рашке и Ибра, па су све надлежне службе у пуној приправности.

Врх поплавног таласа Ибра још увек није стигао у Рашку, али процена надлежних служби је да ситуација није охрабујућа.

Локалне власти прогласиле су ванредну ситуацију и у Љигу

Ванредна ситуација је и на подручју општине Краљево. Како јавља дописник РТС-а, дуж реке Грдице код истоименог места поставаљају се џакови.

У суседном засеоку Ада у току је евакуација стоке из дворишта. Вода је продрла и у неколико кућа у приобаљу.

Како за РТС каже градоначелник Краљева Томислав Илић, ситуација у Краљеву је за сада под контролом, а штаб за ванредне ситуације у сталном заседању.

Истиче да проблеме прави Западна Морава и то пре свега у Чачку и Новом Пазару, јер протиче и кроз краљевачки крај, те се очекује пораст реке.

Ситуацију је упоредио са поплавама 2014. и истакао да су све снаге у приправности, као и да је обезбеђен превоз за случај евакуације.

Према информацијама Штаба за ванредне ситуације, врх водостаја Ибра очекује су касним поподневним сатима. За сада Ибар не угрожава стамбене објекте.

За сада нема опасности од изливања река у Обреновцу, осим реке Пештан, која је под будним оком надлежних, каже председник општине Мирослав Чучковић.

"Река Пештан долази из правца Аранђеловца, а имамо вести да су тамо бујични токови подивљали и то може представљати опасност по нас, пре свега у селима Пољане и Конатице. Тамо су представници Сектора за ванредне ситуације и општинског штаба, као и грађевинске машине, како бисмо одмах реаговали ако река изађе из корита", навео је Чучковић.

Како каже, Сава и Колубара су у стагнацији, а бујични токови Баричке реке, Марице, Трстенице и Тамнаве мирују, без тенденције пораста и претње по околину.

Због изливања реке на мосту, у Доњој Топлици је дошло до обуставе саобраћаја на путу Мионица–Брежђе–Дивчибаре–Каона.

Иначе, ванредна одбрана од поплава проглашена је код Куле Небојше у Београду, и у Сопоту и Младеновцу.

Сава ће према прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода, расти и наредних неколико дана, па ће код Сремске Митровице већ сутра превазићи границу редовне одбране од поплава, а код Шапца премашити ниво водостаја за увођење ванредне одбране, саопштило је Јавно водопривредно предузеће "Воде Војводине".

У редовну одбрану од поплава јутрос је уведена и деоница од четири и по километра на Сави код села Хртковци, па је одбраном од поплава обухваћено око 20 километара на тој реци.

Мере ванредне одбране од поплава, због обилних падавина у Банату, уведене су на брани "Велико Средиште" на Марковачком потоку код Вршца, пише у саопштењу.

Биро за информисање Владе Војводине саопштио је да су покрајинске институције спремне да Сектору за ванредне ситуације упуте помоћ у материјалу, техничким средствима и стручњацима у општинама у Србији које су погођене поплавама.

Поводом проглашења ванредне ситуације у више општина због изливања река, на иницијативу председника покрајинске владе Бојана Пајтића одржан је хитан састанак покрајинског Штаба за ванредне ситуације, покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Јавног водопривредног предузећа "Воде Војводине", наводи се у саопштењу.

У Србији се данас може очекивати 20 до 40 литара кише по метру квадратном, упозорио је Републички хидрометеоролошки завод.

На сајту РХМЗ-а је објављено метеоролошко упозорење, према којем се данас у југозападној и централној Србији и у Банату, а у данас у јужној, централној и источној Србији, очекују обилне падавине са укупном количином од 20 до 40 литара по метру квадратном, а у југозападној и јужној Србији понегде и више.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво