Кад знање постане доступно свима

Од септембра 2014. године сваки универзитет има законску обавезу да након што неко одбрани докторску дисертацију на универзитету, тај рад подигне у национални репозиторијум докторских дисертација у електронском облику. Тако знање постаје јавно доступно свима.

Тренутно се у репозиторијуму налази две и по хиљаде докторских дисертација, па је, кажу у Министартсву просвете, постао озбиљна колекција знања која треба да помогне будућим научницима у изради својих истраживачких радова. У плану је и повезивање са европским репозиторијумом, односно базом докторских дисертација.

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Милован Шуваков каже да се тренутно на том репозиторујуму налазе докторске дисертације које су одбрањене од септембра 2014. године као и оне од раније с обзиром да су неки универзитети, а ту је најажурнији Београдски универзитет, подигли велики број докторских дисертација које су одбрањене и раније.

"За то немају законску обавезу, али свакако им омогућава репозиторијум да то ураде", истиче Шуваков.

Важно је што се уводе електронски репозиторијуми, јер се они много лакше и проверавају, кажу професори. И подсећају да постоје и такозвани електронски и антиплагијат програми.

Професор Сима Аврамовић рекао је да је отвореност самих докторских дисертација према широј јавности једна од гаранција да ће се неке слабости које су се раније показивале, нарочито у погледу квалитета појединих дисертација, а понекад и у погледу коришћења недовољно академских средстава приликом писања докторских дисертација, јасније показати и лакше доћи до изражаја.

Сваки факултет има и своју базу. Правни факултет има свој репозиторијум докторских дисертација од пре Другог светског рата, и оне су достуне читаоцима уз одговарајуће мере, како се књига не би оштетила.

Приступ репозиторијуму у електронском облику је слободан и свако ко жели може да погледа шта се тамо налази.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи