Неопходни редовни прегледи због карцинома дебелог црева

Више од 4.500 људи годишње оболи од карцинома дебелог црева у Србији, а око 2.500 умре од те болести. Зато је неопходна законска обавеза редовног скининга, нарочито за старије од 50 година.

Удружење пацијената оболелих од карцинома дебелог црева и јетре је у Београду обележило Месец борбе против рака дебелог црева.

Акцијом "Направите корак" указано је на значај информисања и едукације о раном откривању те врсте карцинома, као и о скринингу, превенцији и њеном лечењу.

Акција ће се сваке суботе у овом месецу спроводити у Нишу, Новом Саду, Кикинди, Суботици и Сомбору.

У свету сваке године од карцинома дебелог црева оболи преко милион људи, а око пола милиона умре од те тешке болести.

"Благовремено путем теста или на други начин откривена ова болест, излечива је у више од 90 одсто случајева. Последњих година направљен је видан напредак у скринингу, али кампањски приступ није довољан, најважније је да се укључе и државне институције", рекао је председник Удружења пацијената оболелих од карцинома дебелог црева Миленко Митровић.

Митровић сматра да мора да се уведе законска обавеза редовног скрининга, са планским тестирањем и контролама, а посебно за особе старије од 50 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара