Забрана снимака злочина над децом, цензура у јавном интересу

Вест о томе да је дадиља из Узбекистана руској девојчици одрубила главу - појавила се у свим светским медијима, сем у руским - где је објављена дан касније. Руске телевизије забраниле су и снимак на којем се види дадиља која шета Москвом и у рукама држи главу девојчице. Цензура експлицитних снимака и детаља злочина над децом морала би да буде правило, а не изузетак, сагласни су и новинари и психолози. Ипак, то правило се не поштује. Какви су ефекти на нас који то гледамо и читамо?

Језиви снимак дадиље која шета Москвом са главом детета у рукама, на интернету је видео цео свет. Али, није могао да се види на водећим руским ТВ каналима који су и вест о трагедији објавили дан касније. Из Кремља је демантовано да су телевизије следиле налог државе.

"Ако би се извадила само њена изјава, коју је рекла да би хтела да се освети Путину зато што је бомбардовао муслимане у Сирији, то би изазвало још већу осуду и нетрпељивост према гастарбајтерима који долазе из бивших совјетских муслимаских република", каже Бранко Влаховић.

Ембарго на телевизијско емитовање снимка који је на интернету већ виђен нема никаквог ефекта, сматра новинарка Тамара Скроза. О томе су морали водити рачуна портали који су га први објавили.

"Ја не видим шта је јавни интерес било кога на планети да види одсечену дечју  главу", каже Скроза.

Ни одсечена дечја глава, као ни то колико је неко дете мучено или описивање његове патње - нису информације које јавност мора да зна. Због једне од најтежих повреда етике у извештавању - случају убиства Тијане Јурић, реаговали су и УНС и НУНС. Али, то није спречило таблоиде да и у наредним случајевима пишу о детаљима, које оправдавају наводним интересовањем публике.

"Ви можете о смрти да извештавате на достојанствен начин, који има пијетет према жрвти и можете да претворите у порнографију смрти. Ви овде често имате порнографске извештаје где имате до детаља описано силовање, шта је било, како се неко мучио. Код људи постоје разне склоности, настране, воајерске, егзибиционистичке, мазохистичке, садистичке, али медији никако не би смели то да негују", каже психолог Жарко Требјешанин.

"Ако ми данас читамо о некоме ко је убијен, нама као гледаоцима потребно да чујемо како му је одсечена глава, удови, полни орган", каже Тамара Скроза.

Било је и ситуација када су медији своје поступке правдали управо супротним мотивима - изазивањем саосећања. Као у случају утопљеног сиријског дечака који је прошле године пронађен на турској обали.

Медији који су фотографију објавили, правдали су се тиме да она најбоље осликава судбину избеглица које долазе у Европу и да је зато не треба крити. Али, да ли је то што сада сви знамо ко је био Ајлан Курди заиста нешто променило? Судећи по томе кроз шта избеглице и данас пролазе - и није.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара