УНХЦР: Затварање граница неће зауставити азиланте

Представница за јавност канцеларије УНХЦР-а у Србији Лиене Веиде наводи да успостављање јаче контроле граница и њихово затварање неће зауставити азиланте јер рат и даље бесни у њиховим земљама.

Лиене Веиде је за Танјуг рекла да упркос погоршању стања на грчко-македонској граници, где је блокирано хиљаде избеглица, УНХЦР у Србији није осетио никакве последице по свој рад.

"У Србији радимо заједно са властима на проналажењу решења за људе који су остали на цедилу и нису успели да наставе пут, а једно од решења је уједињавање породица, пошто многи од тражилаца азила имају родбину у европским земљама. Да би се то обавило, прво мора да се провери да ли они имају права на међународну заштиту", објашњава Веиде.

У вези са предстојећим самитом ЕУ-Турска о избегличкој кризи у понедељак у Бриселу, Веиде наводи да у УНХЦР очекују најбољи могући исход, али да су и реалистични.

"УНХЦР је у вези с тим данас донео препоруке које називамо планом од шест тачака о томе на шта треба да се усредсреде државе чланице ЕУ и друге земље, да би помогле да се реше сви проблеми и изазови са којима се сада суочавамо и да будемо у стању да се носимо са хуманитарном кризом", каже Веиде.

Наводи да је једна од тачака у предложеном плану "оно што УНХЦР прича све време, а то је да све државе чланице ЕУ треба да се удруже и обезбеде заједнички приступ по питању система за издавање азила".

Према њеним речима, следећи корак би био да избеглице или прођу кроз национални систем за издавање азила те државе или да буду премештени.

Додаје да треба видети и да ли све те избеглице имају право на међународну заштиту, а да се они који на то немају права или врате у земљу из које потичу или да се за њих нађе неко друго решење.

"Потребно је наћи легалне путеве за тражиоце азила до Европе, пре свега да се избегне да падну у руке кријумчара људи. Један од легалних путева је уједињавање породица, а други начин је издавање студентских виза и стипендија или радних виза", закључује Веиде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво