Читај ми!

Усвојена Стратегија за социјално укључивање Рома

Влада Србије усвојила је Стратегију за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији за период од 2016. до 2025. године, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Како је наведено у саопштењу, тај документ је настао из потребе да се на системски и свеобухватан начин питања социјалног укључивања Рома и Ромкиња унапреде, како на националном, тако и на локалном нивоу.

Према Попису становништва из 2011. године, у Србији живи око 148.000 Рома који су једна од најугроженијих друштвених група, те је циљ Владе Србије да, кроз удружени напор целог друштва, унапреди њихов положај како би се смањиле неједнакости које постоје између Рома и Ромкиња и остатка становништва.

Стратегија је документ који ће за период од девет година интензивирати рад институција на националном и локалном нивоу за питања социјалног укључивања Рома и Ромкиња и сузбијање њихове дискриминације, односно за стварање услова за пун приступ остваривању људских права особа ромске националности.

Документ покрива пет приоритетних области - образовање, становање, запошљавање, здравље и социјалну заштиту.

У саопштењу се наводи и да се Србија на путу европске интеграције придружила земљама чланицама када је реч о социјалном укључивању Рома и Ромкиња, будући да је као основу за израду документа користила Оквир за националне стратегије за интеграцију Рома који је Европска комисија, заједно са Европским парламентом, прописала за своје земље чланице, што осигурава наставак сарадње и наставак подршке ЕУ Србији за унапређење положаја Рома и Ромкиња.

Оперативни закључци са трећег по реду Семинара о социјалном укључивању Рома и Ромкиња у Србији за период од 2015. до 2017. године, које је Србија припремила заједно са Европском комисијом, постали су саставни део документа, а Нацрт стратегије усклађен је са Акционим планом за преговарачко поглавље 23 - Правосуђе и основна права, у процесу приступних преговора Републике Србије са Еу.

Како је наведено, Влада Србије усвојила је Стратегију на јучерашњој седници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара