Читај ми!

"Нова медијска стратегија више ће се бавити медијима у дигиталном добу"

Државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић најавио је да ће се нова медијска стратегија, чија израда је у току у која ће бити донета 2016. године, више бавити медијима у дигиталном добу.

Саша Мирковић је, говорећи на скупу "Медији у Србији у дигиталном добу", објаснио да законодавни оквир често не може да прати технолошке промене, до којих је дошло нарочито након јуна 2015. године, када је дигитализован телевизијски сигнал.

Према његовим речима, још нису искоришћене све могућности дигитализације сигнала, а то ће се најбоље видети када дође до конвергенције медија на савремене платформе у овој и наредној години.

Мирковић је истакао да се израда нове стратегије поклапа са почетком отварања преговора са ЕУ, као и да ће отварање поглавља 10, које се односи на медије и информационо друштво, отворити пут за још бољу примену стратегије и доношење нових закона.

"Досадашња законска решења су нека врста хватања корака са оним што смо пропустили, јер 11 година није било нових закона из области медија, а сада треба да усавршимо оно што је донето 2014. године", заклучио је Мирковић.

Шефица одељења за медије ОЕБС-а у Србији Гордана Јанковић рекла је да је захваљујући новим технологијама свет измењен до непрепознатљивости.

Истакла је и да захтев за дигитално описмењавање мора да буде приоритет, уколико желимо да користимо предности нове комуникације.

На скупу је представљена књига Ричарда Рука "Европски медији у дигиталном добу" у којој се аутор бавио утицајем дигитализације на све сегменте живота, па и на медије.

У свом делу, Рук је дао детаљну анализу масовних и дигиталних медија, интернета и нове медијске политике узимајући у обзир законодавне, комерцијалне, политичке и технолошке аспекте проблема.

Организатор скупа - издавачка кућа "Клио" најавила је за почетак априла нови скуп о медијској писмености.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи