Читај ми!

ОЕБС: Дигитално описмењавање треба да буде приоритет државе

Шефица Одељења за медије Мисије ОЕБС у Србији Гордана Јанковић каже да је дигитално описмењавање становништва мора да буде приоритет, како институцијама државе, тако и институцијама цивилног друштва. Из Министарства културе и информисања најављују да ће нова медијска стратегија бити донета током ове године.

"Мисија ОЕБС-а остаје спремна да помогне и медијима и иницијативама у медијском и дигиталном образовању како државе, тако и цивилног друштва да би се нашли што бољи одговори у свету који доноси нове технологије", рекла је Јанквићева на отварању скупа "Медији у Србији у дигиталном добу".

Истакла је да новинарске редакције изгледају сасвим другачије, да информације стижу за само неколико минута закашњења у односу на догађаје, а грађани обављају директне преносе и сами активно учествују у процесу информисања.

Напоменула је да је свет измењен до непрепознатљивости под утиском технологија додајући да се често каже да већина нас у својим мобилним телефонима и таблетима има напреднију технологију сада него први људи на Месецу.

Сваки дан се крећемо и радимо у окружењу које је потпуно другачије од оног пре само двадесетак година, истиче Јанковић, као и да технологија има све већи утицај на друштвени развој, образовање и економију и у Србији.

Јанковићева је подсетила да је телевизија успешно и у року дигитализована прошле године, а да да ће у овој години Министарство трговине, туризма и телекомуникација радити на унапређивању инфраструктуре у образовним основно-школским институцијама.

Према њеним речима, онлајн банкарство је све присутније, развија се онлајн бизнис, е-управа, трговина...

"Да би се користиле предности новог начина комуникације, али да би се грађани правовремено заштитили од могућих онлајн злоупотреба, захтев за дигитално описмењавање становника мора да буде приоритет како институцијама државе, тако и институцијама цивилног друштва", рекла је Јанковићева.

Нова медијска стратегија више о медијима у дигиталном добу

Државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић најавио је на скупу да ће се нова медијска стратегија, чија израда је у току у која ће бити донета 2016. године, више бавити медијима у дигиталном добу.

Мирковић је објаснио да законодавни оквир често не може да прати технолошке промене, до којих је дошло нарочито након јуна 2015. године, када је дигитализован телевизијски сигнал.

Према његовим речима, још нису искоришћене све могућности дигитализације сигнала, а то ће се најбоље видети када дође до конвергенције медија на савремене платформе у овој и наредној години.

Мирковић је истакао да се израда нове стратегије поклапа са почетком отварања преговора са ЕУ, као и да ће отварање поглавља 10, које се односи на медије и информационо друштво, отворити пут за још бољу примену стратегије и доношење нових закона.

"Досадашња законска решења су нека врста хватања корака са оним што смо пропустили, јер 11 година није било нових закона из области медија, а сада треба да усавршимо оно што је донето 2014. године", закључио је Мирковић.

На скупу је представљена књига Ричарда Рука "Европски медији у дигиталном добу" у којој се аутор бавио утицајем дигитализације на све сегменте живота, па и на медије.

У свом делу, Рук је дао детаљну анализу масовних и дигиталних медија, интернета и нове медијске политике узимајући у обзир законодавне, комерцијалне, политичке и технолошке аспекте проблема.

Организатор скупа - издавачка кућа "Клио" најавила је за почетак априла нови скуп о медијској писмености.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво