ЕК поздравила напредак Србије у области животне средине

Након што је преговарачка група за поглавље 27 у Бриселу представила стање животне средине у Србији и напоре за његово унапређење, Европска комисија је похвалила усвајање измена и допуна закона који регулишу ту област. Похваљени су и доношење националног плана за инвестирање, као и стварање предуслова за оснивање Зеленог фонда.

Европска комисија је, на заседању Пододбора за саобраћај, енергетику, животну средину, климатске промене и регионални развој, поздравила добар напредак Србије у области заштите животне средине и климатских промена, истичући спремност да помогне и убрза процес приступања ЕУ.

Пододбор је дискутовао о темама важним за преговарачки процес које се односе на животну средину и климатске промене, попут стања законодавства и административних капацитета, питања квалитета ваздуха и вода, заштите природе, индустријског загађења, хемикалија и буке.

Шефица преговарачке групе и државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић упознала је чланове три директората Европске комисије за проширење, животну средину и климатске акције са кључним достигнућима и плановима у овој области.

"По први пут Србија има јасне циљеве, планове и финансијске процене када је у питању заштита животне средине. У прилог томе иде и недавно усвајање измена и допуна закона који регулишу ову област, као и оснивање Зеленог фонда који треба да обезбеди стабилан систем финансирања животне средине", истакла је Божовићева.

Шефица преговарачке групе додала је да је питање заштите животне средине једно од најзахтевнијих и најскупљих преговарачких поглавља, као и да су процене да је само за финансирање развоја инфраструктуре у вези са депонијама, отпадом, пијаћом водом и третманом отпадних вода, потребно 7,88 милијарди евра.

Како је истакнуто, Србија је свесна ризика са којима су се суочавале друге земље кандидати, а који се најчешће тичу људских капацитета у преговарачком процесу, а ресорно Министарство и преговарачка група проактивно су направили план деловања у сарадњи са домаћим и међународним експертима, Светском банком и Шведском развојном агенцијом.

"У практичном смислу, Министарство је направило значајан напредак у погледу припреме инфраструктурних пројеката када је реч о управљању отпадом и отпадним водама и одређивању њихове приоритетности, тако да ће велики градски центри попут Новог Сада, Крагујевца и Ниша имати предност у погледу израде документације и финансирања пројеката", истакла је Божовићева.

Према њеним речима, решено је 80 одсто свих проблематичних пројеката који су наслеђени, а финансирали су се из фондова ЕУ.

"Припремљена су стратешка документа за оснивање Имплементационе агенције за пројекте у области животне средине, као кровне агенције за планирање, пројектовање, финансирање, имплементацију и надзор пројеката из ове области", закључила је Божовићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво