Читај ми!

Мигранти незаинтересовани за "нову руту"

Нова мигрантска рута, о којој су писали немачки медији, могла би да заобиђе Србију. Земље на могућем новом правцу, попут Албаније, већ су ојачале границе, док у Босни и Херцеговини кажу да нема назнака да ће ускоро и та земља бити транзит за избеглице.

Рампа у Македонији могла би да промени мигрантски пут. Немачки медији процењују да би мигранти из Грчке могли да крену ка Албанији, да би потом кроз Црну Гору, Босну и Херцеговину, Хрватску и Словенију стигли до циља, односно Аустрије, Шведске или Немачке.

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин не очекује никакву промену докле год границе на већ познатој западнобалканској рути не буду затваране.

"Уколико границе почну да се затварају, потпуно сам сигуран да ће пронаћи нове руте", каже министар Вулин.

Тако је било и пре неколико месеци. Када се Мађарска оградила бодљикавом жицом, избеглице су из Србије кренуле ка Хрватској. Овога пута, могуће је да нова рута неће ићи кроз Србију.

Међутим, како наводи Владимир Петронијевић из "Групе 484", и те друге руте могу довести Србију у центар збивања, уколико уласци буду из других праваца, као, на пример, из Црне Горе.

Мигранти бирају пут пажљиво одмеравајући могуће препреке. Бугарска није опција јер се од Турске зидом оградила пре пет година. Земље које би сада могле да постану транзитне, попут Албаније и Црне Горе, већ ојачавају границе и прете њиховим затварањем.

Никола Ковачевић из Београдског центра за људска права истиче да је све теже прелазити границе и да избеглице имају све више препрека на западнобалканској рути.

"Бројке указују да се број који иде овуда смањио, тако да је могуће, чак и када се промени миграциони ток, да ће се и те границе ојачати, да ће се и ту поставити неке додатне препреке избеглицама и да ће временом број људи који уопште има намеру да дође у ЕУ, постепено опадати", каже Ковачевић.

Могуће је и да ће, уместо балканске, опет постати актуелна опаснија, средоземна рута.

"Вероватно је да ће, касније, север Африке поново постати актуелан, када избеглице схвате да западнобалканска рута за њих постаје непремостива препрека", истиче Ковачевић.

Због непремостивих препрека све је више оних који, уместо нових праваца ка Западу, бирају повратак у своје земље. Тај број још није велики, али је у порасту.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво