Читај ми!

Колико су опасни џихадисти са Косова

За сада нема потврде да су особе ухапшене јуче на Косову планирале нападе у централној Србији. Аналитичари кажу да Србија тренутно није на мети терориста јер им је циљ да на Балкану омасове своју организацију. Ипак, упозоравају на ставове међународних безбедносних служби које су оцениле да Исламска држава на Косову делује несметано.

Џихадисти су ухапшени на основу података добијених од страних обавештајних служби. Сумња се да су регрутовали нове чланове за потребе Исламске државе. Ова тема на Косову није нова, с обзиром на то да су о њој пре два дана расправљали чланови Одбора за безбедност косовске скупштине.

"У овом моменту, према речима самог директора, случајеви које смо имали у прошлом периоду нису били повезани са деловањем Исламске државе и у догледно време нема наговештаја да се било шта организовано спрема, било на Косову, било у Србији, било у региону", каже Ненад Рашић из тог одбора.

То, упозоравају аналитичари, лако може да се промени. Највећи безбедносни проблем представљају они који се враћају са ратишта у своје средине. У претходном периоду исламисти су регрутовали присталице у Призрену, Косовској Митровици, Качанику, Приштини.

Аналитичар Наим Рашити наводи да је то нови феномен, са којим косовско друштво и влада не знају добро да се баве.

"До прошле године они су радили отворено у својим заједницама, али после одређених хапшења нису више толико успешни", каже Рашити.

Професор Факултета безбедности у пензији Милан Мијалковски истиче да је приоритет џихадиста да Балкан искористе као базу за обуку и регрутовање нових чланова и да омасове организацију.

"Немају приоритетан циљ да сада изводе терористичке нападе овде. Иначе, не дао бог да донесу такву одлуку", каже Мијалковски.

Познаваоци оцењују да различите исламске организације улажу много новца на Косову. Део се користи за мобилизацију нових присталица.

Директор Радио Београда Миливоје Михајловић каже да је страх један од основних елемената регрутног система Исламске државе.

"Рећи ћу само неколико података из приштинске штампе. Локални хоџа у Пећи је у џамији рекао да не треба да људи са Косова иду да се боре у јединицама Исламске државе. После тог догађаја колима су га јурили по улицама да га згазе", наводи Михајловић.

У односу на број становника Косово је територија која је, према проценама страних служби безбедности, дала највише припадника Исламске државе. Поједини медији преносе да их је готово хиљаду, што оних који учествују у борбама, што оних задужених за логистику и регрутовање.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи