Читај ми!

Уз подршку државе до више рециклираног отпада

Недавно је парламент усвојио измене Закона о заштити животне средине и Закона о управљању отпадом, којима је, поред осталог, предвиђено формирање зеленог фонда као буџетског, који би требало да обезбеди и стабилан систем финансирања управљања отпадом. Из Удружења рециклера истичу да повећање прераде отпада потребна подршка Владе, будући да та индустрија није профитабилна.

Рециклажом су Србији се бави 2.000 фирми, а прерађује се само дест одсто отпада, док је тај проценат у Европској унији од 80 до 90.

"Да би се повећала количина рециклираног отпада потребна је континуирана подршка Владе, која подразумева кварталну исплату накнаде за третирани отпад", каже за РТС председница Удружења рециклера Ана Петровић Вукићевић.

Напомиње да рециклажа није профитабилна грана, јер је скупљи је процес прикуљања и третмана отпада него вредност рециклата који се добије на крају процеса.

"Због тога је битно да и загађивачи и грађани буди свесни да треба да плаћају еко таксу, као наканаду за рециклажну индустрију, пошто се приходи од те таксе троше на заштиту животне средине", додаје Ана Петровић Вукићевић.

Према њеним речима, прошле године је прерађено 30 одсто више електронског и електричног отпада него претходне године. "То је само два и по килограма прерађеног отпада по глави становника, у односну четири килограма које по директиви ЕУ, Србија мора да достигне до 2020. године", објашњава Ана Петровић Вукићевић. Како упозорава, тај отпад је веома опасан, па је његово остављање у природи има далекосежне последице по екосистем.

Како истиче, формирање Зеленог фонда за рециклере значи сигурност и пројектима из области заштите од отпадних вода даје се шанса да буду рализовани.

Међутим, овај фонд представља компромисно решење, јер су Законом о буџетском систему укинута сопствена средства, наводи председница Удружења рецилера.

"Од тренутка од када стекну услови да се врате сопствена средства, Удружење ће се заложити за оснивање правог, независног фонда, који самостално може да располаже својим средствима као би се побољшао квалитет, обим и врсте рециклаже", закључује Ана Петровић Вукићевић.

У Министарству пољопривредне и заштите животне средине данас би требало да буде потписан уговор о исплати средстава за прерађени отпад у 2015. години, а како се очекује биће објављен јавни конкурс за подстицаје рециклажној индустрији за 2016. годину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара