Читај ми!

Николић: Народна библиотека гради лепу слику Србије

Председник Србије Томислав Николић рекао је на Централној манифестацији поводом обележавања Дана Народне библиотеке и Националног дана књиге да Народна библиотека Србије неуморно гради лепу слику Србије у свету не заборављајући сталну комуникацију са својим корисницима. Филип Давид се оградио од присуства Николића.

Томислав Николић уручио је награду "Јанко Шафарик" директорки Библиотеке града Београда Јасмини Нинков.

Николић је истакао и да је НБС позвана да предводи институције културе, да им буде узор, као и да библиотекарски посао има културну и просветитељску мисију, друштвено најважнију нарочито за ученике и студенте.

"Ви сте мост између читаоца и књиге, његов водич, промотер културе читања која не сме да посустане у временима оптерећеним лаком забавом и естрадом. Са жељама да останете посвећени свом узвишеном послу, а у његовој реализацији увек ћете имати моју неподељену подршку", рекао је Николић.

Председник Србије је као највећу част и одговорност прихватио пре три године да буде покровитељ Народне библиотеке Србије, саборне институције културе и каже да му сада пријатну дужност представља да учествује у реализацији и да помогне највише што може.

"Вођен Цицероновом мишљу да направити библиотеку у кући значи подарити јој душу, другачије и нисам могао, јер Србија – наша заједничка кућа – не заслужује мање од овакве Народне библиотеке која прати савремене трендове у библиотекарству, али и у чувању, заштити и промоцији књижног фонда", нагласио је председник.

Он је подсетио на све помаке, који су за три године учињени у раду те институције, попут у целости обновљеног трезора и фототеке Одељења за археографију, набављене компакт-полице и најавио да ће ове године бити завршен екстерни депо, који је веома важан за даље одлагање књига.

Као један од пројеката који се управо реализује, истиче и низ договорених садржаја са националним библиотекама других земаља.

"Та специфична врста културне дипломатије, од немерљиве је важности за нашу земљу. Поменућу тек пројекат 'Центар српске књиге', који ће ускоро заживети у московској библиотеци у Славистичком центру у Бугарској. Договарамо се, по истом принципу, о нашим центрима књига и у националним институцијама и библиотекама широм Европе", рекао је Николић.

Према његовим речима, такви пројекти су радост за све који у њима учествују, јер, како је истакао, "има се са чим изаћи пред витезове писане речи и читаоце, ма где били у свету".

"Имамо шта да покажемо и чиме да се поносимо", нагласио је председник Србије и упутио искрену захвалност библиотекарима за рад.

"Читав један скривени вредни мравињак иза кулиса хола, читаонице, ове сале, вредно ради послове од највећег националног значаја. Тих људи се ретко сетимо, а готово да нема дана у години а да се у овом здању не дешавају различити програми, изложбе, промоције, концерти, научни и стручни скупови", напоменуо је Николић.

Додао је да се, истовремено, далеко од очију јавности, у лабораторијама и кабинетима зграде Народне библиотеке рестаурирају најстарије странице наше писане речи, брижљиво се чувају легати, фотографије, слике, часописи, дигитализује књижни фонд.

Обраћајући се библиотекарима, Николић је рекао да неће престати да понавља колико је важан њихов посао, колико је важно да се где год може направи библиотека, "макар кутак пун књига, да се у сваки простор унесе душа".

"Од вртића до основношколских учионица, преко библиотека у насељима, општинама, градовима, до ове наше, кровне Народне библиотеке Србије. Ви сте мост између читаоца и књиге, његов водич, промотер културе читања која не сме да посустане у временима оптерећеним лаком забавом и естрадом", сматра председник.

Он је библиотекарима и свим грађанима Србије честитао Дан Народне библиотеке и Национални дан књиге, донирао је монографију о Жичи "пирамиди књига" за најсиромашније.

Управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић као актуелни проблем библиотеке навео је мањак простора и рекао да за три-четири године неће имати где да се одложе књиге.

"Али, постоји сагласје свих релевантних чинилаца да се тај проблем реши, имамо подршку Министарства културе и нашег покровитеља председника Републике", рекао је Блашковић.

Он је награду "Јанко Шафарик" за најбољу књигу у мрежи јавних библиотека Србије за 2015. уручио писцу Филипу Давиду за роман "Кућа сећања и заборава".

Народна библиотека Србије основна је 1832. године и за дан оснивања узима се 28. фебруар те године, када је Димитрије Давидовић послао писмо кнезу Милошу о уређењу библиотеке.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво