Читај ми!

Мукотрпна сведочења додатна траума за децу жртве сексуалног насиља

Једно од петоро деце у Србији доживело је сексуално насиље, подаци су Инцест траума центра. Због недовољно материјалних доказа сексуално насиље се тешко доказује и обично је реч детета против речи насилника. О интересу и емоцијама детета се не води довољно рачуна, јер се дете испитује више пута, мукотрпни судски поступци трају годинама, а казне за насилнике су мале. Инцест траума центар тражи да се прекине таква пракса и да се спречи даља трауматизација деце жртава.

Траума детета које је преживело вишегодишње сексуално насиље велика је и без сведочења о томе пред полицијом, судијама, адвокатима и социјалним радницима. Инцест траума центар тражи да се после трауме деца заштите тако што би сведочили највише два пута, а да се судски поступак заврши у року од годину дана.

"Оно што се дешава јесте понављање трауме. Један фактор који је посебан и ми смо укључили у нашу иницијативу тиче се цурења информација које су у делу преткривичног поступка најчешће. Законодавство је прилично добро уређено, али како се спроводи то је оно што је највећи проблем, јер лични ставови професионалаца најчешће одређују стварни живот детета", објашњава Душица Попадић из Инцест траума центра.

Просторије предвиђене за снимање сведочења, у претходном периоду готово и да нису коришћене. Према сазнањима омбудсмана, појединци из система нису ни знали за ту могућност.

"Код правосуђа смо видели да у 80 одсто ситуација они и даље испитују децу у судницама, иако закон каже да што мање виктимизујемо дете, у 20 одсто случајева у својим кабинетима, а у само пет одсто случајева они користе скрин собе", наглашава Гордана Стевановић, заменица Заштитника грађана за права детета и родну равноправност.

У Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу формиране су мобилне јединице за подршку деци. Поседују опрему која може да стане у један ранац, а дете би изјаву могло да да на било ком месту, чак и у кући у којој живи.

"Ми можемо да помогнемо органу поступка да добију што валиднији исказ од детета. Преко нас да постављају питања и на тај начин деца могу да дају, да снимимо, исказ и да се тај снимак касније користи, као што је иначе и законом о малолетницима предвиђено", наводи Ивана Милосављевић Ђукић, руководилац Јединице за подршку деци у кривичном поступку, жртвама и сведоцима.

Надлежни кажу, да има простора и за измене у кривичном законику.

"Сада већ постоје извесне измене које су направљене у претходном периоду као што је рецимо Маријин закон који је недавно усвојен у парламенту, али мислим да треба још да радимо на томе. Поред тога, веома је важно да се ускладе казне за починиоце сексуалног насиља", сматра Марија Обрадовић из Женске парламентарне мреже.

У моменту изрицања пресуде дете је имало 12 година. Три године било је сексуално злостављано. Судски поступак трајао је још толико. То је само један случај из искуства Инцест траума центра који сведоци о украденом детињству и спорости система. Просечна изречена казна за злостављача, према подацима је година и два месеца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво