Без првог часа у школама због штрајка упозорења

Просветни радници одржавају штрајк упозорења. Према подацима три синдиката, првог часа у преподневној смени није било у хиљаду школа, док Министарство просвете тврди да наставе није било у 450 школа.

Штрајк упозорења одржан је у 302 основне школе и 151 средњој школи, подаци су Министарства просвете, добијени из школских управа широм Србије.

Међутим, према наводима три синдиката, први час није одржан у хиљаду школа.

Штрајк су подржала сва четири репрезентативна синдиката образовања (УСПРС, СРПС, СОС и ГСПРС "Независност").

Представници СРПС, СОС и ГСПРС "Независност" рекли су да ће се представници синдиката просвете у понедељак састати са премијером Србије од кога очекују да чују који од њихових захтева се може испунити.

Председник Синдиката образовања у просвети (СОС) Бранислав Павловић је навео да је основни разлог за штрајк не спровођење Споразума о решавању спорних питања у просвети, потписаног прошле године.

"Све што је у том споразуму потписано ништа није испуњено, ако се не рачуна оних бедних 7.000 које су добили сви запослени у просвети и они који нису учествовали у штрајку. Значи свих 160.000 запослених", навео је Павловић.

Председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић рекао је да је обећано да ће постојати јединствени платни разреди и иста цена рада.

Најавио је и да ће синдикати тужити суду Владу Србије јер није испунила преузете обавезе из раније потписаног Споразума.

Представници Уније синдиката просветних радника Србије који, такође, учествују у данашњем штрајку упозорења одржали су одвојену конференцију за новинаре.

Одлука о штрајку донета је на састанку четири репрезентативна синдиката 4. фебруара.

Синдикати просвете траже повећање коефицијената у априлу и октобру у износу од четири одсто плата за наведене месеце, као и исплату награде утврђене Споразумом и Посебним колективним уговором у износу од 5.000 динара.

Синдикат радника у просвети Србије мораће да поведе судски спор због неизвршења преузетих обавеза, јер кажу, држава месецима избегава испуњење обавеза из споразума.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи