Министарство просвете приземљило Ваздухопловну академију

Одлука Министарства просвете којом су огледна одељења постала редовна - Ваздухопловну академију у Београду могла би да кошта лиценце. Наиме, том одлуком измењен је наставни план и програм, те сада није у складу са европским стандардима. У међувремену, школа је дала своје предлоге које надлежне институције не прихватају. Рок да се усагласе истиче 10. марта.

За 800 ученика Ваздухопловне академије, губитак лиценце значио би да су се узалуд школовали.

Једни ученици кажу да их брине много јер губе могућност запошљавања у ваздухопловству, у струци, а други да им та лиценца значи да су оспособљени за рад у свакој земљи на свету, а с обзиром на ситуацију питање да ли ће то моћи да изведу и у Србији.

Ова школа постоји готово сто година. А од 2011. године једина је акредитована установа у овом делу Европе за школовање ваздухопловног кадра.

Да то и остане - управа школе бори се месецима. Док надлежни пребацују одговорност са једне адресе на другу, сат откуцава. Боје се да проблем који није решен 150 дана неће моћи да се реши ни у наредних 15, када истиче рок Европска агенције за безбедност ваздушног саобраћаја.

"Суштина целе приче је да сви они чиниоци који одлучују у овом предмету морају да седну за заједнички сто и процене шта је национални интерес државе. Да ли је национални интерес државе да има свој центар, да ли су то превасходно интереси Војске Србије, "Ер Србије" која је национална авиокомпанија, Јат технике, да будемо у том сегменту независни јер база свега је школовање ваздухопловног особља", каже директор школе Горан Цвијовић.

Њихове очи упрте су у ресорног министра.

"Нажалост те процедуре су јако сложене, не могу да се ураде једним потезом. Да то зависи само од министра, ми би то решили још у августу. Али постоје тела, процедуре и рокови који морају да се испоштују и зато то толико траје", каже Снежана Марковић, државни секретар у Министарству просвете. 

Сламка спаса могао би да буде предлог Националног просветног савета - да академија добије статус школе од посебног значаја. Тиме би добила законски основ за изузетке у наставном плану и програму. Сваки други сценарио, кажу, био би озбиљан губитак за државу.

"Значило би и да Србија односно наш образовни систем у овом тренутку не налази снагу и начин и оквир у који може да смести позитиван однос између тржишта рада и образовног система", каже чланица Националног просветног савета Јулијана Вучо.

Управо су брзо запослење и стручност ђака главни аргументи за опстанак Ваздухопловне академије. У целом свету има само 47 таквих центара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво