Дачић: Србија нема много маневарског простора

Министар спољних послова Ивица Дачић истакао је у Бечу да Србија, као земља која се налази између чланица ЕУ из којих долазе мигранти и оних у које желе да оду, у управљању миграционим токовима кроз нашу земљу нема много маневарског простора.

"У овом тренутку, спремни смо да пружимо подршку, привремени смештај и негу за 6.000 људи, што одговара приливу од два до три дана, али не можемо да дозволимо да Србија постане склониште за десетине хиљада њих, нити можемо да примимо назад мигранте који су транзитирали преко наше територије, а нису добили азил у ЕУ", навео је шеф српске дипломатије на конференцији која се одржава на иницијативу министарке унутрашњих послова Аустрије Јохане Микл-Лајтнер и шефа аустријске дипломатије Себастијана Курца на тему „Заједничко управљање миграцијом".

Дачић је истакао да је једино одрживо решење за мигрантску кризу да се мигранти и избеглице задрже у региону из којег долазе, односно што ближе својој земљи порекла, као и да ЕУ нађе јединствен став и усагласи свеобухватно решење.

„Ситуација налаже да своје активности усаглашавамо са државама у доњем, а пре свега у горњем току балканске руте, са којима делимо овај тежак терет великог миграторног притиска“, нагласио је он у свом излагању

Дачић је подвукао да је за Србију, као земљу кандидата за чланство у ЕУ и веома оптерећену транзитну државу на балканској рути, кроз коју је прошле године прошло 600.000 миграната, а у 2016. до сада већ скоро 100.000, од круцијалне важности да Унија постигне јединствен став и усагласи свеобухватно решење.

Дачић је указао да су директори полиција Македоније, Србије, Хрватске, Словеније и Аустрије 18. фебруара у Загребу постигли договор да на македонско-грчкој граници врше заједничку профилацију и регистрацију избеглица.

"Усаглашене мере Република Србија примењује од 22. фебруара 2016. године. Подсетићу вас и да је Србија једина земља која није чланица ЕУ, а која је на македонско-грчку границу крајем прошле године упутила својих 20 полицајаца. Након завршетка њиховог мандата, 10. фебруара ове године упутили смо нови контингент од 10 полицајаца"”, пренео је он.

То, како је казао, не значи да Србија не уважава и другачија виђења пута за излазак из ове кризе.

Он је рекао да је Србија мишљења да је једино одрживо решење наћи начин да се мигранти и избеглице задрже у региону, односно што ближе њиховој земљи порекла.

На тај начин би се, како је објаснио, растеретила и Грчка, која трпи заиста енорман притисак, али и омогућило њихово брже враћање и ангажовање на обнови, кад дође до прекида ратних дејстава.

Дачић је, на крају говора, изразио задовољство због добре комуникације између земаља на западнобалканској рути.

На скуп у Беч допутовали су министри унутрашњих и спољних послова земаља Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Хрватске, Косова, Македоније, Словеније и Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво