"Загрли за ретке, загрли за Гиниса"

Претпоставља се да у Србији неку ретку болест има око 450.000 људи, али тачан број се не зна јер, између осталог, немамо ни Национални регистар за ретке болести.

Ана је мајка седмогодишње Иве која једина у Србији има дијагнозу Пит Хопкинс синдрома, који изазива вишеструку ометеност у развоју.

Ива је јединствена и у региону. Иако су прве симптоме приметили када је имала шест месеци, после вишегодишњег лутања, дијагноза је постављена у иностранству, пет година касније.

"Не постоји институција да ви то дете можете да оставите, да будете безбедни, да знате да је дете безбедно, да одете на посао. Неопходан је рад, помоћ од 24 сата да неко гледа то дете, храни, пресвлачи. Не постоји болница. Ми знамо да за нашу болест лека нема, али нам треба помоћ у физикалној, логопедској, дефектолошкој терапији. Ми смо добили папир, то се зове тако и тако. У реду, разумем да неко не зна све болести, али хајде да научимо заједно", каже Ивина мајка Ана Јовићевић.

Ретка болест често је записана у генима, али и нада. Да будемо мало бољи људи у наредних седам дана врло је једноставно. Само треба да загрлите неког, да се сликате, и да фотографију поставите на сајт zagrlizaretke.com, a тако ћемо помоћи да се за оболеле чује, а можда и убедити оне који могу, да, и ураде више.

"Након што се постави дијагноза за онај број ретких болести за које постоји лечење, имамо проблем са тиме да је драстична доступност лекова у односу на друге земље у региону, а поготово у односу на развијеније земље у Европи. Преко 3.500 људи у овом моменту нема никакве могућности лечења зато што немају доступну најсавременију терапију", каже Давор Дубока из Националне организације за ретке болести.

Подршку оболелима можемо дати и новим Гинисовим рекордом. Потребно је да поделимо више од 108.000 фотографија. У прикупљање загрљаја за ретке учествује цео регион. Кампања "Загрли за ретке, загрли за Гиниса" траје до суботе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво