Читај ми!

"Порука заједништва националним мањинама"

Централна прослава Дана матерњег језика одржана је у Ковачици, а министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да све националне мањине имају отворену руку и снажну поруку заједништва владе Републике Србије.

Јадранка Јоксимовић је истакла да "сви делимо исте проблеме и социјалне и економске, да сви морамо заједно да радимо на томе да пре свега нашем друштву буде боље, а самим тим и нама".

Истиче да је у том смислу данас добра прилика да симболичним датумом, Даном матерњег језика, у Ковачици, која је Европа у малом, у име владе пошаље снажна порука заједништва.

Каже да све националне мањине имају отворену руку и снажну поруку заједништва владе Републике Србије, свих грађана Србије и сматра да је то неупитно.

"То ће свакако, како будемо одмицали у реформи нашег друштва и процесу ЕУ интеграција, бити и видљивије и томе смо сви посвећени и верујем да сви заједно можемо да креирамо бољу будућност за све нас", рекла је Јоксимовићева.

Навела је Ковачицу као добар пример "Европе у малом" и додала да, с обзиром на историјски контекст и геополитички простор на коме је, Србија заиста може да допринесе ЕУ у схватању онога што јесу толеранција, суживот и заједнички рад на унапређењу живота, коме сви теже.

"Независно од тога које смо нације и којим језиком говоримо. Ми можемо да допринесемо Европи, да већ премрежену и умрежену Европу додатно умрежимо. Мислим да ова влада и грађани Србије заиста разумеју концепт суживота, толеранције, поштовања људских, мањинских и свих других права", сматра Јоксимовићева.

Каже и да је Србија једна од ретких земаља кандидата која је добила посебну обавезу да сачини Акциони план за остваривање права националних мањина, што је и "са задовољством прихватила и то је урађено" и наглашава да су у изради тог плана, учествовали сви савети националних мањина у Србији.

"Србија као кандидат за чланство у ЕУ и пре него што је постала кандидат, имала је изузетно добро законодавство и законодавни оквир који третира статус националних мањина и у том погледу смо негде изнад европских стандарда. Не мислим да сад на даље треба да будемо инертни и да не радимо ништа, увек има простора за побољшање, за помак", рекла је Јоксимовићева.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт оценио је такође да је Ковачица, као мултилингвална и мултиетничка заједница, Европа у малом, и да ту више од 200 година живе и Срби, Мађари, Румуни, Словаци и друге мањине.

"Сви говоре својим матерњим језиком, имају своје традиције и обичаје, али их то не дели, већ их спаја. За ЕУ је такође веома важно очување културне баштине мањина", рекао је Давенпорт, који се присутнима обратио и на словачком језику, као и историчар Предраг Марковић.

Марковић сматра да то није само битно због традиције, већ зато што, истиче, култура може да постане одличан покретач локалне привреде и туризма који доводе до економског раста и стварања нових радних места и каже да је Ковачица и у том погледу напреднија од многих других заједница у Европи.

"Словаци у Ковачици не само да су сачували културу, језик и идентитет, већ су кроз развијање наивног сликарства направили локални, европски, па и светски феномен. Присуство највиших званичника владе Србије показује да влада има намеру да вам помогне да ваше благо национално заштите на најбољи могући начин", нагласио је Давенпорт.

Као и претходних година, у Ковачици се одржава централна прослава Дана матерњег језика, а ове године, поред Унеска, покровитељи су и европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачич и словачки и српски министри културе Марек Мадарич и Иван Тасовац.

Дан матерњег језика обележен је округлим столом у ком су учествовали етнолози и антрополози из Србије и Словачке, изложбом "Вукове загонетке-одгонетке" ауторке Елде Станковић, отворене у ОШ "Млада покољења", као и изложбом сликара наиваца "Панонска минијатура".

Дану матерњег језика присуствовали су и амбасадори Словачке, Румуније, као и стална координаторка УН у Србији Ирена Војачкова Солорано.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво