Обележен Међународни дан матерњег језика

Централна манифестација обележавања Међународног дана матерњег језика је у Ковачици, а у палати Србија Канцеларија за људска и мањинска права је медијима доделила захвалнице за допринос у промовисању људских и мањинских права у 2015. години. Захвалница је додељена и РТС-у.

Културно-уметничким програмом и доделом захвалница медијима за допринос у промовисању људских и мањинских права прошле године, Канцеларија за људска и мањинска права обележила је Међународни дан матерњег језика.

Свечаности поводом обележавања Дана матерњег језика присуствовали су представници Националних савета националних мањина, државних органа, институција, независних тела, а деца представници националних мањина у традиционалним народним ношњама рецитовала су песме на својим матерњим језицима.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић је поводом Међународног дана матерњег језика представницима 41 медија доделила захвалнице за медијски допринос у промовисању љдуских и мањинских права у прошлој години.

Пауновићева је, такође, уручила 13 захвалница представницима медија који су у претходној години својим радом пратили рад Националних савета и извештавали на језицима националних мањина.

Пауновићева је указала да нема разлога за забринутост због приватизације медија на мањинским језицима и да је Влада на најозбиљнији начин посвећена питању унапређења и заштите мањинских језика.

"Било је бојазни које су имали Национални савети националних мањина, међутим, ми смо отпратили ове године, пре свега због система финансирања Националних савета како је посао приватизације медија на мањинским језицима текао и морам рећи да та забринутост нема довољно разлога нити основа", рекла је Пауновићева новинарима пред почетак обележавања.

Пауновићева је навела да постоји потреба да се да много већа подршка већ постојећим медијима у смислу и капацитета у људству и финансијама, али да нема забринутости да ће већ постојећи медији извештавањем на језицима националних мањина бити доведени под знак питања.

Истакла је и да данас у Србији више од 72.000 деце има целокупну наставу на својим матерњим језицима, а да више од 7.000 деце учи предмет матерњи језик са елементима националне кутуре.

Према њеним речима, право на информисање на мањинским језицима путем штампаних и електронских медија остварује се на 15 језика а, како је истакла, важно је да се матерњи језик негује у медијима.

"У Србији данас живи више од 30 етничких заједница, сви говоре својим језицима, а 2006. године, када је Србија ратификовала Европску повељу о регионалним и мањинским језицима, ми смо преузели обавезу заштите 10 мањинских језика", рекла је Пауновић.

Истакла је да је у 42 локалне самоуправе у Србији уведено 11 мањинских језика у службену употребу и њихово писмо.

"То говори колико је заправо Влада на најозбиљнији начин посвећена да се питањем унапређења и заштите мањинских језика у Србији бави на један доследан и темељан начин. На томе ћемо радити и у наредном периоду уз помоћ и пуну сарадњу Националних савета", закључила је Пауновићева.

Генерална скупштина Унеска прокламовала је 1999. године Дан матерњег језика, као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, данас Бангладешу, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се