Ко ће и по којим критеријумима додељивати националне пензије

Преживела су признања за врхунски допринос у култури. Нису међутим јасни критереријуми ни састав комисије која ће их додељиват. Ко ће и на основу чега одлучивати?

Тензије око признања тек ће почети. До сад су се знали критеријуми које је одређивала уредба. Али, члан 44 новог закона каже - кад закон ступи на снагу, уредба престаје да важи.

Ко ће сада и по којим основама одлучивати о додели националних пензија? Хоће ли бити формирана нова комсиија и у ком року? Сва та питања РТС је поставио Министарству културе, али одговоре није добио.

Комисију одређује Министарство. Иван Тасовац, због неповерења у њен рад, претходне две године није ни расписивао конкурс. Сматра- немогуће је саставити адекватну комисију.

Писац Владимир Кецмановић мисли да је могуће направити адекватну комисију, али пре тога, пре комисије треба направити адекватне норме, чврсте, ко може да добије националну пензију, да би се комисија спречила у евентуалном волунтаризму касније.

Председница Одбора за културу у Скупштини Србије Весна Марјановић каже да су досадашњи критеријуми били довољно прецизни.

"Министарство одређује чланове комисије, ту треба бирати људе од кредибилитета, и пустити их да раде, и са критеријумима који постоје ја сам сигурна да ћемо добити добре резултате", каже Марјановићева.

Неке одлуке јавност је тумачила као политичке - иако су критеријуми били - награде, добре оцене удружења и врхунски допринос националној култури.

"Министри су се смењивали, комисије су се смењивале, и можда су се догађале грешке око којих се полемисало, али мислим и та полемика је била на тавком нивоу, који је био тако низак и увредљив за оне о којима се радило", рекао је Миња Субота.

Националних пензионера сада има скоро 400, и сви они ће награде - у износу од 45.000 динара месечно - добијати и даље. Признање остаје лично и непреносиво.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи