За родитеље болесне деце 100 одсто плаћеног боловања

Министарство здравља предложило је да родитељ који негује тешко оболело дете може да буде на боловању све време током трајања дететовог лечења, дакле, без временског ограничења, сазнаје РТС.

Предлог подразумева да родитељ за то време прима 100 одсто накнаде личног дохотка.

"Саслушали смо њихове проблеме, ушли у решавање, кренули са предлозима да родитељи буду све време на боловању, без ограничења - колико год је дете болесно и да им боловање буде плаћено 100 одсто", рекао је за РТС министар Златибор Лончар.

Истиче да се у вези са овим предлогом већ кренуло у процедуру.

"Гледамо шта је од свега тога могуће, али сигурно је да ће већи део тога бити решен", каже министар.

Ову новину у Закону о здравственом осигурању иницирало је Удружење деце оболеле од рака, заједно са ресорним министасртвом.

До сада су родитељи на боловању примали 65 одсто накнаде.

Овај предлог долази уочи Светског дана посвећеног деци оболелој од рака, који се обележава сутра. У то име, другари који су здрави отпевали су им песму - са поруком да нису сами, да морају да се боре, и да им у школској клупи чувају место.

У свету годишње од неког малигног тумора оболи више од 160.000 деце, а само у Србији око 350 малишана.

Деца у Србији најчешће оболевају од леукемије, тумора у стомаку, али и глави. Лечење је дуготрајно, деца некада у болници бораве и до годину дана.

У зависности од врсте болести, излечење је могуће у више од 70 одсто случајева. Ипак, најтежу битку не успе да добије око 50 деце.

"Оно што је најбоље у свему јесте да је највећи прогрес у медицини урађен управо у педијатријској онкологији, и то је јако добра вест. Јако велики број деце се излечи, у свету 80, код нас 70 одсто. Тих 10 процената јесте цео школски разред за нашу земљу", каже Ирина Бан из Удружења родитеља деце оболеле од рака "Звончица".

Због тога је покренута и иницијатива да се родитељска удружења удруже, да се стручњаци окупе, и да Србија чим пре добије Стратегију за борбу против рака код деце.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи