Цвећара којој руже цветају већ пола века

Иако је економска криза затворила многе цвећаре, једна од најстаријих продавница цвећа у Београду и даље ради. У њој се руже, каранфили и гербери купују скоро 50 година.

Још у прошлом веку, 1968. породица Дацијар одлучила је да узгајање украсног купуса и цвећа у саксији постане њихово занимање. Од тада до данас, кажу, посао цвета и то углавном зими.

Светлана Дацијер, власница цвећаре "Дацијар", каже да се може живети од цвећаре, али да то није као некада, седамдесетих година када је било мало цвећарских радњи.

"Сада је много већи број цвећара, али може да се живи. Могу да се подмире сви трошкови, да се не касни са платама, да сараднице буду задовољне, и да се нормално и приступачно живи", каже Дацијер.

Од узгајања овдашњег баштенског цвећа до најскупљих егзотичних биљака, за пола века радња је продала на хиљаде букета. Ипак, захтеви муштерија остали су исти.

"Најчешће се траже руже. Ружа је 'краљица цвећа' и са ружом не можете да погрешите никада", каже Дацијер.

Овај цветни дућан наслеђује се из генерације у генерацију. Иако цвеће више не производе сами већ га набављају, власници кажу да и за будуће генерације има посла.

"Имам наследника, то је мој унук који је сада дечкић. Ја се надам да ће он да преузме радњу и да ће да настави традицију Дацијерових", каже Светлана Дацијер.

А баш због традиције Светлана неће дозволити да цвећара лако увене. За сада нема бриге јер докле год буде Каленић пијаце, биће и продавнице цвећа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво