Читај ми!

Ко је на врху листе најризичнијих послова

Током прошле године на послу је нападнуто око 700 медицинских радника, показују подаци МУП-а. Електропривреда Србије више и не броји нападе на монтере који откривају крађу струје и искључују је због дугова. Шалтерски службеници придружују се листи стресних занимања. Ипак, ови послови нису опасни по живот према критеријумима Управе за безбедност и здравље на раду. Због све учесталијих инцидената, ризици ће се, кажу, поново процењивати.

Сам свој газда – статус са много предности, али и озбиљном маном. Оног ко сам себе упосли Закон о безбедности и здрављу на раду не препознаје, самим тим и не штити.

Вера Божић Трефалт из Управе за безбедност и здравље на раду каже да он сам мора да има одоговрност за себе.

Тако, на пример, лимар или столар може, али не мора да носи заштитну опрему. Таксиста нема избора. На радном месту стално је у опасности. То потврђује и недавно убиство таксисте у Шапцу.

"Нама закон налаже да обавезно морамо сваког путника да примимо у аутомобил, небитно ко је и шта је. Међутим, у аутомобилу не сме случајно да се нађе неки пајсер, боксер или безбол палица", каже таксиста Миодраг Рељић.

Безбеднији би требало да буде радник који има послодавца јер је његова дужност да га заштити. Због честих инцидената, ЕПС-у помаже и полиција.

"Некада су нападали наше монтере топлим и хладним оружјем и оруђем, пуштали домаће животиње, склањали мердевине или дрмали мердевине током искључења, тако да је било и повреда и ломова, а и стресних ситуација где би људи завршавали на психијатрији", каже Сандра Алагић из "ЕПС Дистрибуције".

Понекад се и сам стрес може третирати као повреда на раду.

"Наравно да је неопходно да се хитно предузму медицинске мере у смислу одласка, на пример, код неуропсихијатра. Тада ће се доказивати узрок, односно последица и веза између напада и самог стреса", рекла је Вера Божић Трефалт.

Учестале нападе стручњаци доводе у везу са слабим функционисањем институција, а грађани незадовољство рефлектују на запослене у њима.

"У друштву где је неповерење све веће, где су појединци све уплашенији за своју егзистенцију, и будућност, наравно да су те реакције пренаглашеније и да одређена занимања која не би требало да буду толико ризична, као што су занимање медицинске сестре или нека друга, постају управо тако ризична будући да на себе примају тај, ни криви ни дужни, често оправдани јед грађана", истиче социолог Далибор Петровић.

Због тога се губи разлика између традиционално ризичних занимања и оних која то нису. Опасности у рударском послу могу се предвидети и одређеним процедурама избећи, али ризици који не могу да се планирају, многе послове данас чине рударским.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво